Adószám magánszemély részére

Pedagógusként, főállásban közalkalmazottként dolgozom. 2008-ban váltottam ki az egyéni adószámot, kb. 9 éve nem volt a főállásomon kívül más jövedelmem. Most szeptembertől megbízási szerződéssel lesz egy heti 4 órás óraadó munkám egy iskolában. Hogyan előnyösebb számomra; ha az iskola levonja az óradíjból a járulékokat és ezt kapom meg vagy ha a teljes óradíjat megkapom és én adózom le. Ez utóbbit milyen gyakorisággal kell tenni ; havonta negyedévente vagy évente? Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Ildikó!
Mindenképpen az iskolának kell levonnia az szja-előleget, ha keletkezik biztosítási jogviszony akkor a 3 pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, a 4 % egészségbiztosítási járulékot, valamint a 10 % nyugdíj járulékot is le kell vonnia, valamint efelett meg kell fizetnie 22 % szochót, valamint 1,5 % szakképzési hozzájárulást. Utóbbit akkor is ha nem keletkezik biztosítási jogviszony. Önnek költséghányad nyilatkozatot kell adnia év elején, fontos hogy merítse ki a költséghányadot, mert ellenkező esetben 39 %-os különbözeti bírsággal és 12 % adóelőleg különbözeti bírsággal büntethetik. Ha magánszemélynek értékesít, akkor csak szja előlegfizetési és Eho fizetési költsége keletkezik, utóbbi költségként elszámolható a bevételből. A biztosítási jogviszony fennállását számlánként kell vizsgálni és ez sokszor nem egyértelmű. Több adószámos magánszemélyt könyveltem, bátran mondhatom sokszor nehezebb ügy mint egy komplexebb vállalkozás, a nem levonás, az utólagos revízió mindig bonyolultabb és szerintem sokkal célszerűbb vállalkozni mint ezekkel a számfejtéses számlákkal bíbelődni. Nem is ajánlom olyannak, hogy ezzel foglalkozzon aki ebbe nem jártas. A megbízási jogviszonynak egyébként nem feltétele az adószám, a bruttó összeg pedig jogszerűen nem kiutalható, viszont a bevallásban Önnek kell feltüntetnie az önálló tevékenységek során belül, mind a kifizetőtől származó számfejtett, vagy tévesen nem számfejtett bevételt, illetve a magánszemélynek történő értékesítés folyamán szerzett költségekkel csökkentett bevételt is. Én javaslom, hogy ezzel keressen meg könyvelőt, aki még időben el tudja vállalni a könyvelését és adott esetben a kifizetőt meggyőzni a levonási kötelezettségéről, mert ebből mindig csak a baj származik és utólagos revíziót kell csinálni, kivéve ha a könyvelő már az elején jelen van és elejét veszi a bajnak. Ha van főállású munkaviszonya, akkor egyéni vállalkozóként sokkal kedvezőbb lehet adózása is. Amennyiben gondolja állok rendelkezésére! Valójában az adószámnak semmi értelme, hiszen ha kifizetőnek számláz ugyanúgy megbízási jogviszonyként kell eljárni, ha magánszemélynek akkor önadózik, de vállalkozóként nem kell megfizetni a 22 Eho-t a kibocsájtott számlák után. Sokan megfeledkeznek arról is, hogy függetlenül az adóbevallástól, a magánbevételt könyvelni is kell, minimum bevétel-költség nyilvántartás szerint, de leginkább egy pénztárkönyvnek megfelelő nyilvántartás a legoptimálisabb.
Üdvözlettel:
Mart László

3 pont pont pont

Kedves Ildikó!

Megbízási szerződésnél 10% levonásról nyilatkozzon.
A szerződést mint magánszemély (8-as adóazonosító jel) is megkötheti. Ön úgy jár jobban ha mindent az iskola von le és vall be. Ön nettó kifizetést kap. Ebben az esetben év végén Önnek semmilyen fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Ha Ön mint adószámos magánszemély szerződik, akkor is az iskolának kell mindent le kell vonnia és bevallania és szintén nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Üdvözlettel

3 pont pont pont

Köszönöm Annamária.
A leírtak mentén; akkor nem kell számlát adnom az iskolának? Köszönöm a választ.

0 pont pont pont

Nem! Bár dönthet úgy is, hogy ad, akkor bele kell foglalni a szerződésbe, hogy adószámos magánszemély és fel kell tüntetni az adószámát. Természetesen csinálhatja azt is, amit a kolléga írt, ebben az esetben csak az adóazonosító jelére TAJ számára és egyéb személyes adataira lesz szükség. A 10 %, törvény által diktált költséghányadnak minősül, ehhez a mértékhez nem szükséges számlákkal igazolni a költséget, csak ha ezt túllépi és az adóbevallásnál egyidejűleg adót szeretne visszaigényelni. Tehát tekintettel arra, hogy kifizetővel jön létre a megbízási jogviszony, lényegtelen, hogy van adószáma vagy nincs, mindenképpen számfejteni kell, ajánlatos az adminisztratív szempontból az egyszerűbb utat választani, bár hozzá kell tennem, hogy van egy adminisztratív előírás. Ez úgy szól, hogy akinek adószáma van, azt jelezni kell a kifizető felé. Persze mivel a közterhekben semmilyen változást ez nem okoz, nem veszi a NAV szigorúan, de elméletileg még a munkáltatónak is tudnia kéne, hogy van adószáma.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ