Pénztárgép

KATA-s egyéni vállalkozóként ruházat tervezésével, gyártásával foglalkozom. Egy személyben, alkalmazott nincs. A termékeket webáruházon keresztül értékesítem.
Új telephelyre költöznék, ahol egy helyiségben (otthonomban lévő melléképület) lenne a ruházati termékek készítése és egy kis sarokban bemutatótermet is nyitnék, ahol az esetleges érdeklődők személyesen is meg tudják nézni és vásárolni a termékeket.
Hosszas utána járás után sikerült kideríteni, hogy ez a tevékenység, ebben a formában nem pénztárgép köteles, a webáruház miatt eddig is minden rendelésről számlát állítottam ki.
De! Mi a teendő abban az esetben, ha úgymond kiegészítő tevékenységként felveszem a 952911 TEÁOR számú (ruházati termékek javítása) tevékenységet, amely már pénztárgép köteles. Ezt a tevékenységet is ugyanabban a helyiségben végezném, melyet fentebb leírtam.
Előre nem tudom, hogy lesz-e igény a javításra.
Emiatt az egy tevékenység miatt kötelező lesz pénztárgépet vásárolnom? Inkább havonta jelenteném a számlákat a NAV felé. De csak ezt az egy tevékenységből származó bevételt kell jelentem? ( a többi tevékenységem nem pénztárgép köteles)
És ha nem lesz rá igény, nem javítok egyetlen ruhát sem, akkor mi a teendő?
Magánszemélyeknek javítanék, akkor viszont elég a nyugta?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a segítséget!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező,
A ruházati termék javítása tevékenységről pénztárgép használat helyett, ha ezt előre bejelenti és havonta jelenti a tényleges tételeket, akkor számlakibocsátással is eleget tehet kötelezettségeinek. Magánszemélynek is számlát kell kiállítani. Gyakorlatilag amit a pénztárgépbe beütne, arról a tételről számlát ad. Amelyik hónapban nincs számlakibocsátás pénztárgép helyett, a jelentést sem kell benyújtani ("nullásan" tehát nem kell). A webáruházas forgalomról sem kell jelentésben beszámolni, mert nem készpénzben történik a fizetés.
A nem pénztárgép köteles tevékenységről elegendő lenne nyugtát adni, de a csomagküldő kereskedelem bemutatóterme pénztárgép kötelezett. Azaz téves tájékoztatást kapott korábban, rosszul olvasta valaki a kivételeket a rendeletből.
Ha szüksége van további tanácsra, itt elér: aniko.varga@millefolium.hu
Üdvözlettel:
Varga Anikó

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ