Cégkapu regisztráció

Több éve alvó cég tartósan külföldön élő ügyvezetője, aki csak egy évben egyszer van itthon (az idén már volt) hogyan tudja teljesíteni a Cégkapus regisztrációs kötelezettségét? Ügyfélkapuja nincs. Hol lehet erről megbízható információt kapni, illetve segítséget kérni, hogy mit tegyen?

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves Kérdező!

Ebben az esetben a meghatalmazott tudja még regisztrálni a céget, ebben az esetben űrlapos regisztrációról beszélünk. Ehhez különféle hitelesített dokumentumokat kell csatolni, úgy mint: meghatalmazás; a képviselő aláírási címpéldánya vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta; és cégkivonat. Itt van a részletes tájékoztató a formátumokról: http://ekozig.mo.hu/sites/default/files/Cegkapu_regisztracio_csatolando_dokumentumok.pdf
Segítségkérés a 1818-as telefonszámon lehetséges.
Remélem, hogy tudtam segíteni.

0 pont pont pont

Köszönöm a korrekt választ. Még csak annyit, hogy ha a könyvelőnek van EGYKE meghatalmazása (azért, hogy beadhassa a nullás bevallásokat) az megfelel?

0 pont pont pont

Attól tartok, nem elég, mert az EGYKE az adóhatóság előtti képviseletre van, és ez cégképviselet. Mindenképpen érdemes felhívni őket, hogy milyen meghatalmazás szükséges.

1 pont pont pont

Az adóhatóság előtti képviseletre elegendő az EGYKE! Más hivatalok előtti képviseletre és cégkapus regisztrációhoz nem elegendő. Az EGYKE kizárólag a NAV előtti képviseletre terjed ki. Célszerű a könyvelőnek a NEAK előtt is regisztráltatnia magát, esetleges táppénz ügyintézés végett.

0 pont pont pont

Tisztelt Mart úr!

Köszönöm a NEAK regisztráció megvolt.

0 pont pont pont

Még annyit hozzászólnék, hogy a cégkapu regisztrációval esetleg lehet még várni hiszen csak 2018. január 1-jétől kötelező. Viszont célszerű az ügyfelet rávenni arra, még akkor is, ha már nagyon régóta vállalkozó, hogy csináljon ügyfélkaput, mert sajnos személyes tapasztalatból indulok ki, hogy én is tapasztaltam már olyan problémát, hogy azért nem lehetett egy meghatározott ügyben előre lépni, mert az adott személynek nem volt ügyfélkapuja. Tehát az informatikai tudatosságot nagy mértékben célszerű növelni, mert minden tendencia arra mutat, hogy ez még folytatódni fog és sajnos, nem tagadom sok esetben, főképp a kezdeti bevetés szakaszában előidéz egy jogbizonytalanságot és a technikai feltételek hiányából, vagy az ügyfél informatikai ismereteinek hiányából sokszor és indokolatlanul többlet feladat hárul a könyvelőre, amit egy egyszerű regisztrációval, vagy adott esetben egy teljes bizonyító erejű közjegyzői közokiratba foglalt regisztráció elvégzésére szóló meghatalmazással elvégezhető lenne. Természetesen adatvédelmi és személybeazonosítási okokra való hivatkozással a jogalkató nem fog ebbe az irányba elmozdulni, legalább is ez állapítható meg a személyes ügyemben is keletkezett a Belügyminisztérium Okmányfelügyeleti Főosztálya által kiadott állásfoglalásban. Tehát sajnos nincs mese, ügyfélkapuja mindenkinek legyen! Tudom sokszor nem könnyű ez, hiszen sok ügyfél fél tőle, nincs tisztába a jelentőségével, viszont ma már az indulóknál ez elkerülhetetlen a régebbi vállalkozókkal meg sokszor előfordul hasonló probléma. Ügyfélkapu nélkül elektronikus meghatalmazások adására nincs is lehetőség, pedig minden tendencia arra mutat, hogy ebbe az irányba mozdulunk el. E-személyi igazolvány, e-aláírás. Szerintem csak idő kérdése és pár évtized múlva a papír meg is fog szűnni. Ez most kicsit ijesztően hangzik, de gondoljunk csak bele Hammurapi még kőoszlopra véste a törvényt, a középkorban már megjelent a papír. Mi a számítógépek korában élünk és a felhőinformatika hódít.
Mart László

0 pont pont pont

Az egészet kiegésziteném két dologgal:

Az EGYKE-t sok esetben az adóhatóság önmagában nem fogadja el. Nálam speciel hiába került beküldésre EGYKE és igazoltam, hogy az a személy én vagyok, az adóhatóság ragaszkodott a klasszikus meghatalmazáshoz (akár szabadfogalmazás, akár a honlapról letölthető). Szerintem célszerű, ha lehetséges meghatalmazást talonban tartani, mert mindenki időhöz kötött, és ha épp kukacoskodó adóhatósági dolgozóval kerülünk szembe, akkor értékes perceket veszithetünk el meggyőzésével, amit egyébként arra az ügyre is fordithattunk volna, amiért odamegyünk.

Ugyanakkor nem támogatom azt, hogy ha a cégkapu regisztrációhoz a szabály tartalmaz egy apró kitételt, miszerint január 1-ig büntetlenül regisztrálhat, aki aug 31-ig nem tette meg, akkor arra kell buzditani, vagy abba az irányba kell terelni ügyfeleket. A cégkapu regisztráció ugyanis kiegészül a civilekkel, és nem hiszem, hogy van olyan könyvelő, aki saját maga ellensége.

Külföldi személy esetében célszerű ügyfélkaput nyitni mindenképp. Ugyanis a cégkapu regisztráció történhet:
- ügyfélkapus hitelesitéssel
- elektronikus személyivel
- telefonos azonositással, ( 4 # 1 menüpont, a 1818-as számot hivva )
Külföldiek esetében az útlevél elegendő többségében a regisztráció lebonyolitásához (Ügyfélkapu), ha épp a folyamatot először Ügyfélkapuval szeretné kezdeni a delikvens, aztán cégkapuval.

Jelen esetben véleményem szerint a telefonos azonositás a legkézenfekvőbb, ha már idén nem jön Magyarországra az ügyvezető, ha ne adj Isten jönne, akkor útlevéllel,ha befárad az Okmányirodába, akkor készitenek neki Ügyfélkaput és utána már percek kérdése a Cégkapu regisztráció. De semmiképp ne húzza december 31-ig a procedúrát.

0 pont pont pont

Köszönöm a részletes és mindenre kitérő válaszokat.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ