Engedély köteles TEÁOR számok - egyéni vállalkozáshoz

Tisztelt Könyvelők!

Egyéni vállalkozás elindítását tervezem, másodállásban első sorban az alábbi tevékenységekben:

Nem mérnöki műszaki tanácsadás (749035)
Műszaki vizsgálat, elemzés, tesztelés (712001)
Az elsődleges kérdésem az volna, hogy ezeknek tevékenységeknek van-e valamilyen feltétele.

A második kérdésem az volna, hogy a Építési projekt-vezetés (711206) és a Mérnöki tervezési tevékenység, kapcsolódó műszaki tanácsadás (711201) tevékenységi körök milyen feltételhez vannak kötve.

Valamint megfelelő TEÁOR szám tudata nélkül, keresnék még kifejezetten műszaki projekt előkészítésre is tevékenységi kört.

0 pont pont pont

8 válasz

Tisztelt Takács Károly Úr,

az egyéni vállalkozói tevékenység szakképzettséghez kötött. Amennyiben az adott tevékenységhez nincs meg a megfelelő szakképzettsége úgy a megalakulás napján alkalmaznia szükséges egy a vállalkozás tevékenységhez kapcsolódóan megfelelő szakképzettséggel rendelkező alkalmazottat. Nincs jelentősége, hogy főállású vagy melléktevékenység formájában kívánja működtetni a vállalkozását a végzettség előírás.
Az is kérdés, hogy a végzettség milyen feladatkörök ellátására ad lehetőséget. Például autószerelő mestervizsgával maximum 15 főig láthat el irányítói feladatokat egy szervizben. Ha mérnöki végzettsége van, akkor az elvégzett szaknak megfelelően kell eldönteni, hogy a képzettség milyen tevékenységekre jogosítja.

További kérdéseit is szívesen megválaszolom.

Üdvözlettel:
Ruska Istvánné Rusz Györgyi

0 pont pont pont

Kifejezetten mérnöki végzettségem nincs, de 10 éves építésvezetői és i előkészőtői gyakorlattal, szeretnék egyéni vàllalkozóként is hasonló tevékenységi körökbn mozogni.

0 pont pont pont

Kedves Károly!

Kérem fáradjon be a területileg illetékes okmányirodába és ott meg tudják Önnek mondani, hogy milyen tevékenységhez milyen végzettség kell pontosan. Elképzelhető, hogy középfokú, vagy felsőfokú nem mérnöki végzettséget is elfogadnak, vagy hasonló kódot tudnak adni, ami illik az Ön által ellátni szándékozott tevékenységhez.
Az okmányirodai nyilvántartás ilyen szempontból nagyon jó, mert látják az adott kódnál, hogy milyen végzettség szükséges, esetleg plusz hatósági engedély és ezen felül a jogszabályi háteret is jelöli a programjuk.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Károly!

A feltett kérdésekre választ kizárólag az önkormányzat tud adni, mivel ahhoz az adatbázishoz, amely tartalmazza az egyes tevékenységi körökhöz tartozó elvárásokat, iskolai végzettségek listáját, hatósági engedélyek szükségességének jelölését csak ők férnek hozzá. Sajnos rajtuk kivül magabiztos válasszal senki nem tud szolgálni.

Amennyiben véletlenül olyan tevékenységet jelent be Ügyfélkapun keresztül, amely engedélyhez és / vagy végzettséghez kötött, a legrosszabb eset, ami előfordulhat, hogy az okmányirodába behivják ellenőrzésre, ahol az ügyintézővel közösen korrigálják a hibás adatokat és segit az ügyintéző a megfelelő teáor kód megválasztásában.

Üdvözlettel:
Tóth István

1 pont pont pont

Kell egy könyvelő.. :-)

1 pont pont pont

Kedves Takács Károly!

Annyiban pontosítanék, hogy a könyvelő nem kötelező, egyéni vállalkozónál nem kötelező a könyvelő közreműködése, csak a kettős könnyvitelt vezető gazdálkodóknál, ahol az éves nettó árbevétel a 10 millió forintot meghaladja, persze nagyon ajánlatos és tanácsos, mert kellő rutin hiányába a saját vállalkozás ügyvitele is nehézkes a bonyolult szabályozás miatt, valamint kell némi rutin a elektronikus nyomtatványok kitöltéséhez is. Ez is egy szakma függetlenül attól, kinek kötelező igénybe venni kinek nem. Sajnos tény, hogy az önkormányzatoknak van csak tökéletes hozzáférése ahhoz az adatbázishoz, ahol jogszabályra hivatkozva megmutatja a végzettségeket és engedélyeket, amely az adott tevékenységhez szükségesek.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az alábbi TEÁOR számú tevékenységekhez kell-e valamilyen engedély, vagy csak bejelentés kötelezettség?
2511,2521,2529,2561,2562

0 pont pont pont

http://engedelykoteles.mkik.hu/

2 pont pont pont
  • +1  köszi.. nagyon kerestem már .. :D
    2019.04.03. Sasvári Lilla
  • +1  Köszönjük, ezt már én is régóta keresem.
    2018.02.18. Mart László

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ