Lakóingatlan bérbeadása

73 éves nyugdíjas vagyok, a nyugdíjamon kívül egyéb jövedelmem a mai napig sok éve nem volt, így adóbevallást sem készítettem. Szeretném meghatározott időre 1,5 szobás lakásomat bérbe adni. Mi a teendőm, mi az eljárás a bérbeadást követően, mikor hogyan kell bevallást készítenem, mekkora az adó mértéke, mikor, milyen gyakorisággal kell majd utána az adót megfizetnem? Az internetes ügyintézéshez nincsen elegendő számítógépes ismeretem, pusztán a levelező és Google keresési programból jutottam el ehhez az információ-forráshoz.
Segítségüket előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Dr. Kaszás Mária!
Az ingatlan bérbeadása esetén, amennyiben magánszemélyként kívánja bérbe adni, az ebből származó jövedelmet és megfizetett adót az Szja17 elnevezésű személyi jövedelemadó bevallásban kell majd feltüntetnie. A bérbeadói tevékenységhez, amennyiben a bérbevevő a bérleti díjat költségként kívánja elszámolni, adószámot kell váltania és számlát kell adnia. Fontos megjegyezni, hogy ellentétben a vállalkozókkal, csak és kizárólag a bevétele után adózik. Nincs rendszeres adó és járulékfizetési kötelezettség. Az adó alapját, valamint azt, hogy esetlegesen egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettsége keletkezik-e az éves bérleti díj bevételének nagysága határozza meg. Ajánlatos a lakás költségeit levonásba helyezni, mint elszámolt költséget és így a megmaradt összegre mint jövedelemre számítani az adót és az esetleges egészségügyi hozzájárulást. Azt hogy pontosan melyik költségelszámolási mód éri meg a legjobban Önnek, talán célszerű lenne egy személyes egyeztetés keretében megbeszélni. Maga az ide vonatkozó adóbevallás elkészítése nem túl bonyolult, de a NAV által küldött Szja bevallás tervezetben nem kerül feltüntetésre a bérleti tevékenységből származó bevétel, így Önnek kell elkészítenie a bevallást. Tekintettel arra, hogy a bérleti tevékenységből állandó bevétele lesz, amit alapesetben tárgynegyedévenként fog leadózni, melyet határidőre kell teljesíteni és szinkronba hozni a bevallással célszerű szakemberre bízni, már csak abból kifolyólag is, hogy egy jól megszerkesztett bérleti szerződés védi Önt és ingatlanát pl. kötelezhető a bérbevevő az állagmegőrzésre és ez lesz az alapja a bérleti díjnak is.
Amennyiben úgy gondolja szívesen fogadom személyes egyeztetés keretén belül.
Üdvözlettel:
Mart László
06/70/545-78-24

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ