KATA egyéni vállalkozás - PayPal-os számlázás

Üdvözlöm,

Az lenne a kérdésem, hogy weboldal üzemeltetéssel foglalkoznék, amelynek bizonyos részeinek az elérése előfizetéshez lenne kötött. Azt már kiderítettem, hogy a legmegfelelőbb adózási forma nekem a KATA lenne, alanyi áfamentességgel kiegészítve (csak én dolgozok a weboldalon és szinte elenyésző kiadásaim lennének havonta). Viszont az nem tisztázott számomra, illetve amit még nem tudtam kideríteni: PayPal-on keresztül fizetnének az ügyfelek, itt hogy kellene számláznom? PayPal-os bizonylatot elfogad a NAV számlaként? Vagy az ügyfelek PayPal-on megadott adatai alapján kell kiállítanom számlát külön?

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Kérdező!

Mivel a PayPal fizetési rendszer elektronikus pénzt kezelő, virtuális bankszámla, önmagában nem helyettesíti a szabályos bizonylatolást.

Álláspontom szerint vállalkozói tevékenysége kapcsán keletkező bevételeit számlák kiállításával tudja hitelt érdemlően dokumentálni. Ma már számos online - akár díjmentesen is elérhető - számlázó rendszer létezik.
Gondolom, szolgáltatása igénybevétele regisztrációhoz kötött/köthető, így bizonyára nincs akadálya azon adatok megszerzésének (név, cím, adószám, e-mail cím) amelyek segítségével számlát tud kiállítani és eljuttathatja azt a vevőjéhez akár e-mailben is.

Szeretném tájékoztatni, hogy a jelenleg érvényes szabályok szerint 2018-tól gazdasági tevékenysége kapcsán bankszámla nyitásra lesz kötelezett (az alanyi áfa mentesség ellenére is.)

0 pont pont pont
  • -1  alanyi mentes továbbra sem köteles számla nyitásár
    2018.10.01. Dr. Szabó Gergely
  • +1  
    2017.08.04. Ádám

Üdvözlöm,

Köszönöm szépen válaszát és a tájékoztatást. Az lenne még ami nem teljesen világos, hogy milyen tevékenységi kör alá kéne bejelentkeznem. Sportelemzéseket/cikkeket írok, ezek pedig tippeket tartalmaznak (tanácsot ad a felhasználóknak, milyen sporteseményeket fogadjanak meg). Viszont ez eléggé összetett, így nem tudom mit kéne választanom. Köszönöm válaszát!

0 pont pont pont

Kedves Ádám!

A KSH oldalán vagy akár Google keresővel megtalálja az Önálló Tevékenységek Jegyzékét.

Ebben megpróbálhatja megtalálni a végezni kívánt tevékenységet leginkább leíró kategóriát. Amennyiben vállalkozását kormányablaknál, vagy Okmányirodában személyesen eljárva indítja, ott is bizonyára készségesen segítenek az ügyintézők.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ