Projekt

Van egy projekt cég, ami egy üzem létesítésére jött létre, csak ezzel foglalkozik.
Kérdéseim:
1., Ha a számviteli politika tartalmazza a fenti információt, akkor tulajdonképpen majdnem minden költség és ráfordítás elszámolható a projektre? Van vagy volt esetleg ilyen esete valakinek?
2., A számviteli elszámolás során ezek a költségek átvezethetőek a beruházásra, tehát az 1-es számlaosztályba? Mi így csináltuk eddig, de minél több anyagot olvasok erről, annál bizonytalanabb leszek: :))
3., Saját előállítású eszközök aktivált értéke számla csak akkor alkalmazható, ha nem alvállalkozóval, hanem saját foglalkoztatású emberekkel létesül az üzem?

Mindenkinek előre is köszönöm a gyors válaszokat! :)

Dukai-Horváth Ottilia

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Ottília!

1. Minden a beruházással kapcsolatosan felmerült költség a beruházás bekerülési értékét növeli, felmerült bevétel csökkenti. A számviteli törvény szerint kell eljárni. Pl. anyagköltség növeli, kapott kamat (beruházási elkülönített bankszámla után) csökkenti. De...
2. és 3. Véleményem szerint a működéssel kapcsolatosan felmerülő költségek, amelyek csak közvetetten kapcsolódnak a beruházáshoz, tehát akkor is felmerülnének, ha nem lenne beruházás (pl. könyvelési díj), nem könyvelhetőek a beruházás bekerülési értékének növeléseként. 5-ös számlaosztályból nem könyvelünk át 16-ba közvetlenül. Amennyiben saját rezsis beruházásról beszélünk, akkor az 5-ös számlaosztályba gyűjtjük a felmerülő költségeket. Költségek felosztásakor külön analitikában ráosztjuk a beruházásokra a költségeket, majd a 58-as számlaosztályon keresztül kerül a 16-ra (T16-K582). Áfáról ne feledkezzünk meg ebben az esetben se!!!
Saját rezsis beruházás nem a saját munkaerőtől függ, hanem hogy a teljes egészet mással csináltatom, vagy valamit magam is hozzáadok (pl. én vásárolom az anyagot, az alvállalkozó csak beépíti).
Remélem tudtam segíteni. Ha további kérdése van, akkor keressen a felgyoi.konyveloiroda@gmail.com címen.

0 pont pont pont

Kedves Ottilia!

A véleményem szintén azonos az előttem szólóval, bár én többnyire csak projektekkel foglalkoztam, de annyi kiegészítést még hozzá fűznék, hogy ha a "projekt cég" csak és kizárólag bizonyítható módon csak ezért jött létre akkor könyvelési díjtól kezdve minden egyéb elszámolhatóvá válik és költségnek minősül amit gyűjtögess az 51-57 szla osztályokon, majd átvezeted a beruházási számlára T 16 - K 582. Ez úgy fog tűnni hogy a cég veszteséges de eredményhatása nem szabad hogy legyen.
Arról nem is beszélve ha még támogatási összeg is társul hozzá. Ez egy kicsit megbonyolítja a helyzetet. A saját rezsiben végzett elszámolás pedig vetítési alappal számolható, vagy teljes egészében az alkalmazotti státusszal aki ezzel az üzem beruházásán dolgozik, - mint írtak csak ezért jött létre - és természetesen az alvállalkozói díjjal is.
Remélem hasznos volt az információ

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
EU projektek pénzügyi elszámolásával foglalkoztam, ott a projekt működési költségeit csak annyiban aktiváltuk rá a beruházási költségre, amennyiben azt a számviteli törvény kifejezetten kimondja (pl. tervezési költség). Viszont azok nem projektcégek voltak...
Azon is elgondolkodnék, hogy vajon a beruházási költségek mi módon fognak megtérülni, amikor a létesítmény megvalósul: eladják az üzemet? Mert akkor nem is beruházás jön létre, hanem áru, ahol a működési költségeket a haszonkulcsnak kellene fedeznie, de ez azt jelenti, hogy a működési költség nem az áru előállítási árában van. Vagy beolvad a cég a létesítmény használójába/új tulajdonosába... Stb. Tehát nekem még volnának itt kétségeim és gyanítom, hogy a projektcég "végének" a módja nem lenne mindegy a számviteli döntésnél.
Remélem, tudtam segíteni valamit.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ