Van-e ÁFA kötelezettség az eurós bevételek után, vagy nem számít a pénznem és hogy honnan utalják

Kedves fórumtagok! Ódákat zengtem erről a segítőkész és szakértő fórumról egy kedves barátomnak, aki rögtön a segítségem kérte. Lenne egy kérdése, amihez segítséget kérne, elsősorban az ide vonatkozó hatályos jogszabályra lenne szükség. Már több helyről kért tanácsot, de a válasz egyenlőre nem egybehangzó.
KÉRDÉS:
KATÁ-s egyéni vállalkozóként az éves ÁFA-mentes határon belüli jövedelmem keletkezik, az ügyfeleim átutalással fizetnek a szolgáltatásért. Néhány ügyfelem külföldről utalna euróban előre a szolgáltatástért, amit Magyarországra utazva itt vesznek majd igénybe. Kérdés: van-e bármilyen ÁFA kötelezettség az ilyen eurós bevételek után, vagy nem számít a pénznem?
A válaszokat előre is köszönöm, szép napot kívánok!

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt kérdező!

A vázoltak alapján nem lehet egyértelmű választ adni.

Gondolom, a szolgáltatás nyújtója ÁFA alanyi mentességet választó egyéni vállalkozó. Nem tudott, hogy rendelkezik-e eu-s adószámmal.

ÁFA szempontjából az a lényeges, hogy a szolgáltatás teljesítési helye belföld, illetve külföld (ÁFA területi hatályán KÍVÜL eső terület).

Főszabály szerint (Áfa trv. 37. §):

1.) adóalany (hozzáadott érték adó) részére nyújtott szolgáltatás esetében a teljesítés helye az IGÉNYBEVEVŐ gazdsági illetőségi helye. Ez esetben a szolgáltatás nyújtását nem terheli magyar ÁFA.

2.) Nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetén teljesítési hely a SZOLGÁLTATÁS NYÚJTÓ gazdasági illetőségi helye.

A 38.§ - 49.§ közti törvényhelyek pedig bizonyos szolgáltatástípusokra vonatkozó különös szabályokat tartalmaznak a teljesítés helyének meghatározására vonatkozóan.

A bevétel pénzneme nem bír jelentőséggel az ÁFA kötelezettség elbírálása szempontjából.

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm, nagyon hasznos!
    2017.07.10. Annamarie

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ