Külföldi adóalany megállapítása

KATÁ-s, alanyi adómentes vállalkozóként külföldre nyújtok szolgáltatásokat. A számlázáshoz tudnom kell, hogy adóalany-e az illető. EU-s megrendelőknél úgy tudom, hogy akinek van közösségi adószáma az adóalany, akinek pedig nincs az nem adóalany (még akkor sem, ha egy cégről van szó). Jól gondolom? A másik kategória pedig az EU-n kívüli külföldi megrendelők. Mikor számít adóalanynak valaki ekkor?

Köszönöm előre is a választ!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Érdeklődő,
EU kivüli szolgáltatás nyújtás eset a magánszemély az nem adóalany a cég az adóalany. Amennyiben a teljesítés helye az adott ország (pl. USA), akkor Ön, változatlanul alanyi adómentesként állítja ki a számlát vagyis nincs ÁFA tartalma, ha erre gondol. Amennyiben szolgáltatást nyújt harmadik országban a törvény szabályozza a szolgáltatásokat, hogy mi is tartozik ebbe a kaetegóriába.

1 pont pont pont

Köszönöm szépen meg is kaptam a kérdésemre a választ, illetve feltételezem, hogy az EU-n belüli megrendelők adóalanyiságának megállapításával kapcsolatos fenti levezetésem is helyes akkor. Hozzáteszem, hogy a főszabály szerinti szolgáltatásról van szó.

Viszont pont az ellenkezőjéről olvastam eddig:

Adóalany megrendelő esetében: (EU-s vagy harmadik országbeli) a teljesítés helye külföld, nem állíthatok ki alanyi adómentesként számlát (hanem fordított adózást kell jelölni a számlán: FAD adókulcs 0%), mert az Áfa tv. területi hatályán kívüli az ügylet, és ez azt is jelenti, hogy az értékesítés nem számít bele a 8 milliós alanyi adómentes határba. (+ EU-snál jelölni kell, hogy az ügyfél fizeti a VAT-ot)

Nem adóalany megrendelő esetében: (EU-s vagy harmadik országbeli) esetében pedig a teljesítés helye belföld, ekkor állítok ki alanyi adómentes számlát (AAM adókulcs 0%) és beleszámít a 8 milliós alanyi adómentes határba.

Megerősítést szeretnék kérni, hogy helyesek-e a fentiek?

0 pont pont pont

Kedves Kérdező !

A megjegyzését meg tudom erősíteni, mivel az AM vállalkozó a külföldre, adóalanyok részére teljesített szolgáltatások esetén nem járhat el AM minőségében. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem számít bele az AM 8 millió Ft-os értékhatárba, hanem ÁFA bevallást is kell adnia azokról az időszakokról, amikor van ilyen külföldi bevétele. Az átszámítás pedig a pénz beérkezésének napján érvényes MNB árfolyam .

Üdvözlettel:
Somkuti Nándorné
AGRO-INVOICE Kft.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ