Adószámos magánszemélynél hol a határ az eseti illetve rendszeres jellegű tevékenységnél?

Helló! Online marketing tevékenységre szeretnék adószámot kiváltani magánszemélyként, de különböző tájékoztatást kaptam arról, hogy az eseti jellegű tevékenységek és a rendszeres tevékenységek - ami már egyéni vállalkozást von maga után - száma hogyan alakul. Honnan számít rendszeresnek? Jelenleg van, hogy egy hónapban 3 megbízást is kapok, van hogy egyet, van hogy egyet sem. Az adószám kiváltását javasolták, mert a 8 órás munka mellett is kéne KATÁ-t fizetnem, de nincs minden hónapban megbízásom. Mi a helyes eljárás? Meddig számítok adószámos magánszemélynek és honnan kell figyelnem, hogy KATA adózó formájában folytassam? Előre is köszönöm a válaszokat!

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

2 válasz

Kedves Angéla!
Úgy látom jól összezavarták és véleményem szerint félre is tájékoztatták sok mindenben. Érdemes lenne személyesen felkeresnie egy olyan könyvelőt, aki tisztában van az szja törvénnyel, az egyéni vállalkozás és a magánszemélyek adózásával.
Át kell beszélni Ön mit szeretne és mit tervez. Ismerni kell a jelenlegi jogviszonyát.
Több megoldás létezik, ezek közül kell kiválasztani az Ön számára legkedvezőbbet. (halkan mondom, nem Önnek, hanem egy -jó- könyvelőnek)
1.) Nem csak Kata adózás van!!!
2.) Adószámos magánszemélyként nincs megkötés rendszeres és nem rendszeres munkavégzésre, ott más adózás és költségelszámolás van.
3.) 8 órás munkaviszony mellett lehet egyéni vállalkozó nulla forint havi járulékfizetéssel.
4.) e-mail címem felgyoi.konyveloiroda@gmail.com keressen bizalommal, online is "útba" tudom igazítani.

2 pont pont pont

Kedves Angéla!
Csatlakozom az előttem szóló kollégák véleményéhez! A vállalkozásnak hivatalos és közgazdaságtani definíciója szerint több kritériumnak kell megfelelnie ahhoz, hogy vállalkozásnak nevezhessünk, ennek értelmében -a vállalkozó saját kockázatára, nyereség elérése céljából üzletszerűen, rendszeresen végez jövedelemszerző tevékenységet. Itt a rendszeresen, üzletszerűen végzett tevékenység megnevezésén van a fő hangsúly. Amennyiben nem rendszeres a jövedelem, szerintem nem szükséges vállalkozóvá válni, de ha van főállású munkaviszonya ami a heti 36 órát meghaladja, akkor megoldható hogy havi szinten adót és járulékokat ne kelljen fizetni és áfamentes működjön. Persze ehhez minden kérdést alaposan tisztázni kell, a tevékenységi kört, a bevételek előfordulásának valószínűségét. Nem minden esetben a KATA a legjobb megoldás és nem is minden esetben lehet választani. Régóta foglalkozom adószámos magánszemélyek könyvelésével, és egyéni vállalkozókkal is, saját tapasztalatból mondom, hogy mielőtt belevág célszerű egy egyénre szabott tanácsadás keretén belül egy személyes konzultációt kérni egy könyvelőtől.
Maradok Tisztelettel:
Mart László
vállalkozási mérlegképes könyvelő
E-mail: medimartdent@gmail.com
Tel: 06/70/545-78-24

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ