Mi dolgom az ÁFÁ-val iylen esetben?

Szlovákiából szerzem be a termékeket, EU-s közösségi adószámra állítják ki a számlát nekem, így áfa nélkül, azaz nettó árat kel nekik kifizetnem. Én nem vagyok bejelentve az ÁFA alá, alanyi adómentes vagyok. Be kell így fizetnem Magyarországon az ÁFÁ-t ?

0 pont pont pont

5 válasz

Nincs semmilyen ÁFA fizetési kötelezettsége és bevallási sem. Miután alnyai adómentes státusszal rendelkezik itthon, ezért az Ön által kiállított számlán sem jelenik meg az ÁFA. Remélem, hogy jól állítja ki a számlát.

-1 pont pont pont

Kedves Balázs!

Az előző válaszoló félreértette a kérdését.
A helyes válasz IGEN, Önnek kell az áfát rendeznie.
Két lehetősége van.
1. Termék beszerzésekor a partnere rászámolja az áfát, így az megfizetésre kerül.
2. Ha már volt ilyen eset, akkor Ön számol el itthon a magyar áfával. Áfabevallásában a fizetendő áfát bevallja a termékbeszerzésével szemben, azonban levonhatóba nem helyezheti.

Érdemes megfontolni. Itthon 27% áfa van.
Bővebb tájékoztatást, konkrét adatok esetében tudok adni. Ha gondolja, írjon a felgyoi.konyveloiroda@gmail.com címre.

1 pont pont pont

Kedves Balázs

Javaslom, hogy tanulmányozza a NAV 17 információs füzetét, melyben az alanyi mentes státuszú adózók közösségen belüli beszerzéseiről írnak. Én ebben azt olvasom, ha nincs közösségi adószáma, akkor a partnerét tájékoztatni kell és ő a kinti áfát felszámítja, Ha van közösségi adószáma, de Magyarországon nem áfa alany akkor itt kell megfizetni az áfát és bevallás és összesítő nyilatkozatot készíteni. Valamint bemásolok ide Önnek egy cikket is erről, melyben ugyanezt írják le:
"Természetesen vásárolhatunk is termékeket közösségi partnerektől. Itt más a megközelítés, elsőként azt kell vizsgálnunk, milyen volumenben bonyolítunk ilyen jellegű ügyletet. Ha az adott évben a beszerzések (adó nélküli) ellenértéke nem haladja meg a 10.000 EUR-t, úgy nem a közösségen belüli termékbeszerzés tényállásával szembesülünk – azaz, nem kell közösségi adószámot kiváltanunk, nem számítunk fel ÁFA-t a beszerzés során. Erről azonban közösségi partnerünknek is tudnia kell, mivel ez esetben ő sem a közösségi ügyletek szabályai szerint fog eljárni – azaz fel fogja számítani az ÁFA-t az adott országban érvényes adókulcsnak megfelelően. Ennek levonására természetesen nincs lehetősége az alanyi adómentes adóalanyunknak. Megkímélnek tehát minket az adóbevallás, összesítő nyilatkozat összeállításának fáradalmaitól.

De mi a helyzet, ha a kedvező ár, jobb minőség, vagy bármely más okból a beszerzésünk meghaladja a fent említett értékhatárt? Ilyenkor „normál üzemmódba” kapcsolunk, azaz elsőként azon beszerzés esetében, amellyel az értékhatárt túllépjük, a közösségen belüli termékbeszerzés szabályait kell alkalmaznunk. Azaz közösségi adószámot kérünk, felszámítjuk az ÁFA-t a beszerzés után – amit nem vonunk le, tekintettel arra, hogy a beszerzés adólevonásra nem jogosító tevékenységünk érdekében merült fel. Természetesen közösségi partnerünk ez esetben már nem számít fel ÁFA-t az értékesítése során. Bevallást és összesítő nyilatkozatot is készítenünk kell"

1 pont pont pont

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat. Akkor ha jól értem az lenne a megcélszerűbb, ha a beszerzésen 10.000euro alatt van hogyha hagyom hogy a szlovák partner felszámítsa az áfa-t és így jóformán semmi dolgom idehaza az áfa-val.
Ha így teszem akkor a szlovák Áfa-át kell kifizetnem igaz?

0 pont pont pont

Kedves Balázs!

A 10.000 euro-s értékhatár azokra vonatkozik, akik az EU-s adószámot más okból kérték. Amikor Ön megkérte vállalkozása számára a közösségi adószámot, akkor azt indokolni is kellett miért kéri. Amennyiben nem közösségen belüli termékbeszerzés miatt kérte, akkor nem kell Önnek a szlovák partnerének megadnia az EU-s adószámot. De ha megadja, akkor a beszerzés teljesítésének napját követő hó 20-ig be kell jelentenie ezt a NAV-nak.
Tehát a konkrét helyzetet több minden befolyásolja, hogy szabályosan járjunk el. Minden körülményt meg KELL vizsgálni!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ