airbnb számlázás

Kedves Szakértők!

Az Airbnb-n keresztül szeretnénk kiadni a lakásunkat.
Ott ugye úgy működik, hogy a vendég, amikor foglal, kifizeti a teljes összeget, amiből az airbnb levonja a jutalékát, és a maradékot a vendég megérkezésének másnapján utalja át részünkre.
A kérdésem az, hogy pontosan hogyan történik helyesen a számla kiállítása? Adószámos magánszemélyként, gépi számlát készítünk.
Ki a számlán a "Vevő"?
A teljesítés napja lehet a megérkezés napja?
Korábbi kérdésből jó értem, hogy ha a takarítást a számlán külön sorban tüntetem fel, akkor azt külön is be kellene jelenteni a NAV-hoz, mint végzett tevékenységet?
Az IFA összegét fel kell vagy fel lehet tüntetni külön sorban?
Mindez ÁFA-mentes, ha jól értem.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!!!

2 pont pont pont

1 válasz

Kedves Andrea!

Az ingatlan bérbeadás az áfa törvény szerint alap esetben áfa mentes. DE!!!!
Az Ön esetében fizető vendéglátásról van szó. Hogy ez áfás-e, az dönti el, hogy Ön milyen adózást választott akkor, amikor kiváltotta az adószámot mint adószámos magánszemély.
Az alanyi mentességet évi 8 millió bevételig lehet választani, amennyiben év közben átlépi ezt a határt, akkor átkerül áfa körbe. Egyéb esetben év közben nem módosítható!
Véleményem szerint a számlát a teljes összegről kell kiállítani a vendégéjszakát igénybevevő nevére. A jutalékot költségként számolhatják el, valószínű erről Önök kapnak majd számlát a közvetítőtől.
A teljesítés időpontjának az áfa törvény értelmében a távozás napjának kell lennie. Szabályosan addig csak előlegnek számít a megkapott összeg. Erről előleg számlát kell kiállítani azon a napon amikor megkapják a pénzt. A távozáskor pedig egy végszámlát, amelyen leminuszolják az előleget, ha van különbözet, akkor az még fizetendő, egyébként pedig 100% előleg esetén nulla a végösszeg.
A takarítást gondolom nem önálló tevékenységként végzi, tehát csak takarítást nem lehet Öntől kérni. Így véleményem szerint nem kell felvenni önálló tevékenységként, hisz ez egy plussz szolgáltatás a szállás mellé. Ha az ágyneműért külön kellene fizetni és a számlán részletezésre kerülne, akkor azt sem külön tevékenységként végzi. Tehát külön sorban fel lehet tüntetni.
Az indegforgalmi adót fel kell tüntetni a számlán és külön sorban. Ez minden esetben mentes az áfa alól! Vendégkönyvet kell vezetni, be kell jelentkezni és minden hónap 15.-ig lejelenteni, majd megfizetni az Önkormányzatnak az előző hónap forgalma után az IFA-t. Akkor is kell egy nyilatkozatot adni, ha nincs az adott hónapban vendég.
Továbbá ez a tevékenység pénztárgépköteles tevékenység, tehát ennek hiányában mindenkinek névreszóló számlát kell adni, és minden hónapot követő 15-ig szintén jelenteni a PTGSZLAH nyomtatványon kinek mennyiről számlázott.
Gépi számlát említ! Biztos tisztában van vele, de azért megemlítem. Ezt is be kell jelenteni a NAV-nak.
Amennyiben kérdése van kereshet a felgyoi.konyveloiroda@gmail.com címen.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ