Mikortól kell bejelenteni a telephelyet?

Budapesti székhelyű kiskereskedelemmel foglalkozó Kft. egy vidéki városban, egy plázában nyitna üzletet. Az üzlet bérletet megköti 05.12-én. Kauciót fizetett. Ezután rendbe teszi a helységet (parketta, bútorozás és egyebek). Üzletnyitás 06.12-én. Mikortól számít telephelynek? Az üzletnyitástól, hiszen akkortól használja rendeltetésnek megfelelően. Vagy már a szerződés megkötésekor, mindegy, hogy még akár egy évig is építkezik benne? Válaszokat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Kolléga!

Az Art. 178. § 27. pontja szerint: "telephely: az a hely, ahol az adóköteles tevékenységet folytatják, ideértve különösen a vállalkozó állandó üzleti (üzemi), termelő-, szolgáltatótevékenységének helyét függetlenül attól, hogy a telephely a vállalkozás székhelyétől különböző közigazgatási területen található"

Mivel a tevékenység folytatása a definícióban szerepel, Így helyesen véli úgy, hogy az üzletnyitás dátumától.

0 pont pont pont

Köszönöm szépen.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező! Tekintettel arra, hogy már a felújítás, kialakítás folyamán felmerülhetnek a telephelyhez kapcsolódó költségei (pl. rezsi, utazás, építés, tárgyi eszközök beszerzése, maga a bérleti díj), célszerű a birtokba vételtől bejelenteni, hogy semmiképp ne legyen kifogásolható az ilyen költség. A tevékenységhez való előkészítés is része a tevékenységnek, nemcsak az az időszak, amikor már ténylegesen bevételt szerez belőle. Képzelje el, ha végül mégsem nyit ki, de befektetett egy jelentős összeget és végül nem tudja költségként elismertetni. Szóval én bejelenteném már a bérbevétel kezdetétől.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ