Kft.-ből kilépő tag adókötelezettsége

Egy három tagból álló (apa, anya, gyerek) kft.-ből az apa saját elhatározásból kilépett. Az üzletrészét ajándékozással ruházta át másik gyermekére. Üzletrésze értéke egymillió Ft volt (alapításkor 170.000 Ft, eredménytartalékból való emelés 830.000 Ft). Kérdésem az lenne, hogy az eredménytartalékból való jegyzett tőkével kapcsolatban van-e adózás kilépéskor, illetve ennek könyvelése hogy történik (jövedelmet nem szerez, hisz ajándékoz)? Köszönöm szépen segítségüket!

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Marietta!

Véleményem szerint feltétlenül van adókötelezettség, hisz az eredménytartalékból történő tőkeemelés adózatlan forrásból történt. A 830 e Ft után 15% szja és 14% EHO fizetendő, melyeket a magánszemély éves SZJA bevallásában rendez.

Könyvelési teendő a cég nyilvántartásaiban nincs, maximum ha analitikus nyilvántartást vezetnek a jegyzett tőke tulajdonosi összetételéről, abban kell áthivatkozni a személyi változást. Az új tulajdonos esetében az üzletrész teljes szerzési értéke adózott forrásból származó bekerülési értéknek számít.

Az ajándékozás az Az Itv. 17. §-a (1) bekezdésének p) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona, illetve házastársa által megszerzett ajándék. Így az üzletrész-ajándékozási szerződés alapján a megajándékozott gyermeknek nem kell illetéket fizetnie.

0 pont pont pont

Köszönöm szépen megtisztelő, és gyors válaszát, én is efféleképp gondolkodtam. Az ügy hasonlatos, mintha osztalékot venne fel a kilépő tag, abban az esetben viszont a cég vonja le, és vallja be az adókat. Ez ebben az esetben nem így van? A 1708-as bevallásban sem kell szerepeltetni?

0 pont pont pont

Adózásában hasonló, de jellegében egészen más.
Itt a társaság nem jár el kifizetői minőségében. A tagnak teljességgel magánjellegű ügylete, hogy az üzletrészét elidegeníti.

A 1708-as bevallás is kifizetői bevallás, illetőleg adatszolgáltatás. A cég adatszolgáltatási kötelezettségének anno a tőkeemelés évét követően eleget tett, amikor a NAV felé jelezte az adózatlan forrásból származó tőkeemelést. (K71-es nyomtatvány)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ