Elengedett kölcsön

A cég úgy dönt, hogy elengedi a magánszemélynek adott kölcsönt. Ez a magánszemélynek egyéb jövedelem, ami után adót, és eho-t fizet, a cég pedig 08-as bevallást kell küldjön erről. Hogyan könyveljük?

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Mónika!

A magánszemélynek elengedett kölcsön esetén vizsgálni kell, hogy a céggel milyen jogviszonyban áll, amennyiben munkavállalóról vagy tagról van szó, akkor ennek a jogviszonynak megfelelően kell számfejteni. Amennyiben nincs a céggel jogviszonya, akkor a magánszemély szja-t fizet, a céget pedig eho terheli és egyéb jövedelemként kell számfejteni, bevallani.
Az szja-t a magánszemély befizeti a cég pénztárába, a cég pedig a számfejtést követő hó 12-ig bevallja és megfizeti.
Jogviszonytól függ a könyvelés menete. Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor elengedett követelésként könyveljük. Az SZJA-t viszont előírjuk a magánszeméllyel szembeni követelésként, az eho-t pedig személyi jellegű ráfordításként.
Az SZJA-t nem engedném el, vagy vállalnám át, mert akkor az megint jövedelem lesz a magánszemélynek.

0 pont pont pont

Köszönöm. Akkor a magánszemélynek már nem kell külön az adóbevallásakor 27%-os EHO-t fizetnie? A céh 14%-os ehot fizet?

0 pont pont pont

Kedves Mónika!
Mint korábban említettem tisztázni kell a magánszemély jogállását a kölcsönadó céggel. Amennyiben nincs kapcsolat, tehát nem tagja, nem alkalmazottja, nem áll megbízásos jogviszonyban ezzel a céggel, akkor az elengedett követelés a magánszemély egyéb jövedelme lesz. A kifizető levonja a 15%-os SZJA-t és mint kifizető befizeti a 22%-os EHO-t. (Az SZJA-t a magánszemélynek be kell fizetnie a cég pénztárába. - Amennyiben ez nem történik meg, akkor a kiadott igazoláson fel kell tüntetni, hogy a magánszemélytől nem vontak adóelőleget és tájékoztatni kell, hogy a következő negyedév 12. napján be kell fizetnie azt a NAV-nak.) Más fizetési kötelezettsége a magánszemélynek nem keletkezik ebből az ügyletből.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ