ingatlan értékesités

KFT-elad egy társasházi lakást,ami jelenleg irodaként működik, a hozzá tartozó 3 db garázzsal.
Az ingatlan nyilvántartásban, lakó ingatlanként szerepel.Vásárláskor új építésű volt az ingatlan,aminek az áfáját vissza igényeltük,ellenőrzés után vissza is kaptuk.
Mivel az Ingatlan félkész állapotban volt ezért költséget számoltunk el rá aminek az áfáját vissza igényeltük.
Az ingatlan értékesítés áfa-mentesség helyett áfa-s értékesítésre nem csak a bérbeadásra van a KFT bejelentkezve.A kft értékesíti ezt a lakást a hozzá tartozó garázzsal és a földterülettel magánszemély részére.A föld mentes, a garázs áfás-a lakóingatlannal a kérdéses számomra.
Kérdésem ezzel kapcsolatban az,hogy az értékesítés ÁFA-s vagy mentes?

0 pont pont pont

1 válasz

Mivel az Áfa-trv. nem tartalmaz konkrét meghatározást az "ingatlanra", ezért a Ptk. szerinti meghatározást kell alkalmazni. Az ingatlannyilvántartási bejegyzésnek vagy akár a használatbavételi engedélynek is tükröznie kell a "lakásfunkciót".
Az ingatlan értékesítése főszabályként az áfa törvény 86. § (1) bekezdés j)-k) pontjai értelmében mentes az adó alól.
Kivéve annak a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) az értékesítése, amelynek "első rendeltetésszerű használatba vétele" még nem történt meg, vagy első rendeltetésszerű használatba vétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év. Akkor az "új ingatlan" és az építési telek Áfa-adózása egyenes, de más esetekben a fordított adózást kell alkalmazni. Ilyen eset az újnak nem minősülő ingatlan adásvételi szerződés alapján történő értékesítése, ha az adóalany az áfás adózást választotta ingatlanok értékesítésére.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ