Jegyzett tőke emelés

Átvettem egy céget 2016. év vége fele. Most csinálnám a mérlegét, a 2015-ös évében a jegyzett tőke 500.000 Ft a beszámoló szerint. Társasági szerződés 2014. 09. hóban lett módosítva az emelésről, de a könyvelésben semmit nem látok.... a tulaj szerint eredménytartalékból lett megvalósítva, de az után meg szja-t kellett volna fizetni 2015-ben, ha jól tudom. Annak sincs nyoma. Mit tehetek most? Módosítanom kellene a 2014-2015. évet?

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Éva!

Eredménytartalék terhére történő jegyzettőke emelésnél nem kell szja-t, eho-t fizetni. A fizetési kötelezettsége a cég tulajdonosainak majd akkor keletkezi, ha végelszámolják, vagy eladják a cégüket. Érdemes elkülönítetten kezelni a JT-n belül, mert alapításkor a betett tőke adózott jövedelemből történt, az eredménytartalékból felemelt rész viszont még nem adózott.
Ha 2014-ben módosították a TSZ-t, akkor annak van egy dokumentációja, nem kell bemondásra cselekednie. Az ügyvéd által készített dokumentációból pontosan kiderül mit jelentettek be a cégbíróságnak, illetve arról is van egy hivatalos végzés. Amennyiben tévesen, hiányosan könyvelte az előző könyvelő ezeket a tételeket, akkor Önnek a számviteli törvény szerint meg kell vizsgálnia, hogy jelentős hibáról van-e szó. Amennyiben igen, akkor a jelen beszámolóban három oszlopos mérleget kell közzétennie, illetve a korábbi tao bevallásokat is Önrevízióznia kell.

0 pont pont pont

A beszámoló korrekciójánál a középső sorban csak azokat az adatokat kell kitölteni, amelyek módosulnak? A helyes összegre vagy a különbözetre? K71-est kell beadnom?
Kösznöm a választ nagy segítség volt!

0 pont pont pont

Kedves Éva!

A beszámolónál a korábbi évek módosítása oszlopban csak a változást kell feltüntetni, mivel a feltárt hiba több évet is érinthet.
K71-es nyomtatványt abban az esetben kell benyújtani, ha a Saját tőke terhére emeltek jegyzett tőkét, tehát eredménytartalékből. Véleményem szerint 220 kóddal.
Remélem ezzel is tudtam segíteni.

0 pont pont pont

Kedves Kolléganő!

A jegyzett tőke emelése, függetlenül attól, hogy a taggyűlés mit szavazott meg, vagy az ügyvéd mit csinált, csak akkor valósítható meg, ha a cégbíróságtól a végzés megjött. A 411-es főkönyvi számlához hozzányúlni cégbírósági végzés nélkül szigorúan tilos!!!!! Csak a cégbírósági végzés ad erre jogosítványt, amennyiben a végzésben megállapították a jegyzett tőke emelését. Természetes a taggyűlési határozatot követen ennek céljával az eredménytartalékból lekötött tartalékot lehet képezni, az osztalékfizetési korlát céljával, hogy megvalósulhasson az taggyűlési szándék. Az eredménytartalékból közvetlenül is lehet, mégis ha számvitelileg nagyon precízek akarunk lenni, akkor én lekötött tartalékot képeznék és amikor megjön a cégbírósági végzés akkor átvezetném a jegyzet tőkére.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ