Foglalkoztatást helyettesítő támogatás

22.800 Ft foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőt 1 év után behívják felülvizsgálatfélére. Majd közlik vele, hogy a támogatást megszüntetik, mivel az elmúlt 1 évben nem volt legalább 30 napos munkaviszonya, illetve nem volt minimum 6 hónapos tanfolyamon való részvétele. Próbálkozott munkahelyet keresni, volt több meghallgatáson, elküldte életrajzát több helyre, volt próbamunkán, de még csak arra se méltatta magát senki, hogy válaszával elutasítsa. A kérdés ezzel kapcsolatban, hogy kinek és mikor kellet volna felvilágosítást adni, hogy egy éven belül legyen meg az az egy hónapos alkalmazás valahol, vagy kezdjen el egy tanfolyamot (de kérdezem, hogy miből kezdjen el egy tanfolyamot). A munkanélküli hivatalba rendszeresen megjelent a meghatározott időpontokban. Soha nem ajánlottak fel se munkát, se tanfolyamot. Mi ilyenkor a teendő, hogy legalább ezt a 22.800 Ft-os összeget visszaszerezhesse?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Ildi!
Szokták mondani, hogy a törvények nem ismerete nem mentesíti az állampolgárt a felelősségre vonhatóság alól. " Ignorantia non excusat legem "
Nehéz lenne eldönteni, hogy az illető nem volt figyelmes vagy egyszerűen csak nem tájékoztatták megfelelően.
Tehát, vissza kell menni az önkormányzathoz és ott tájékozódni vagy az interneten utána olvasni a szóban forgó támogatás feltételeinek.
Mi könyvelők is csak ezt tudjuk csinálni. Ha az önkormányzati támogatások is a fejünkben lennének minden törvényi háttérrel együtt, akkor nem könyvelők lennénk, hanem önkormányzati köztisztviselők.

Google keresés eredménye: http://info.kezenfogva.hu/szolgaltatasok/23597
A FOGLALKOZTATÁST HELYETTESÍTŐ TÁMOGATÁSRA JOGOSULT KÖTELES:
állami foglalkoztatási szervnél kérni álláskeresőként történő nyilvántartásba vételét,
a továbbiakban az állami foglalkoztatási szervvel együttműködni,
az ellátásra való jogosultságának következő – évente elvégzendő – felülvizsgálatáig legalább 30 nap időtartamban :
közfoglalkoztatásban részt venni , vagy
keresőtevékenységet folytatni ( ideértve az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint létesített munkaviszony keretében végzett, valamint a háztartási munkát is) vagy
munkaerő-piaci programban részt venni, vagy
a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (Flt.) szerinti, és legalább hat hónap időtartamra meghirdetett képzésben részt venni ( ideértve a felülvizsgálatkor folyamatban lévő képzést is),vagy
szociális szövetkezeti tagsági jogviszony keretében a szociális szövetkezet közös termelésében közreműködni.
JOGOSULTSÁG FELÜLVIZSGÁLAT:
A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltételeinek fennállását ÉVENTE LEGALÁBB EGYSZER felül kell vizsgálni., és ha a felülvizsgálat során megállapítást nyer, hogy a feltételek továbbra is fennállnak, az ellátást tovább kell folyósítani.
Sok sikert!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ