Rokkantsági járadék melletti munkavégzés, illetve KATA

Ha teljes 8 órás munkavállalóként alakalmaznak megszűnik-e a rokkantsági járadék?
A munkáltató kap-e utánam valamilyen kedvezményt, ha foglalkoztat?

Ha KATA-s vállakozó leszek megszűnik-e a rokkantsági járadék?
Milyen feltételeknek kell megfeleni ebben az esetben?

0 pont pont pont

7 válasz

Tisztelt Uram!

Lehet teljes munkaidőben is dolgozni a rehabilitációs ellátás mellett, csak arra kell ügyelni, hogy az ellátás melletti bruttó kereset összege három egymást követő hónap mindegyikében ne legyen magasabb, mint a mindenkori minimálbér másfélszerese (idén havi bruttó 191.250 Ft), illetve egyéni és társas vállalkozó esetén – legalább középfokú végzettséget igénylő főtevékenység esetén - a garantált bérminimum másfélszerese (idén havi bruttó 241.500 Ft). Ha mégis túllépné a jövedelem ezeket a korlátokat három egymást követő hónap mindegyikében, akkor a rehabilitációs ellátást nem szüneteltetni fogják, hanem megszüntetik!
Csak rehabilitációs kártyával rendelkező személy után veheti igénybe a munkáltató a kedvezményt a bruttó munkabér, egyéni vállalkozó által saját maga, illetve a tag után a kifizető által megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 22 százalékával csökkenthető a szociális hozzájárulási adó az alábbi igazolás birtokában:
Megváltozott munkaképességű személyek esetén: A jogosult kérelmére a kormányhivatal rehabilitációs hatósága gondoskodik a rehabilitációs kártya igénylésével kapcsolatos eljárás megindításáról, ennek keretében adatot szolgáltat az adóhivatal részére a rehabilitációs kártyára való jogosultság fennállásáról. Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges jogosultságot igazoló rehabilitációs kártyát az adóhivatal állítja ki. A kedvezményt a foglalkoztató a kártya (illetve azt helyettesítő igazolás) birtokában érvényesítheti.

Főállásúnak az a kisadózó , aki a tárgyhó bármely napján az alábbi feltételek valamelyikének nem felel meg:
- rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.
A nem főállású kisadózó - e jogviszonya alapján - biztosítottnak nem minõsül, társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot nem szerez.

-1 pont pont pont

Tisztelt Bánhidi Zoltánné!

Köszönöm a választ.
A rehabilitációs ellátás és a rokkantsági járadék ugyan az?
Ezt kapom jelenleg: https://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/ügyintézési-tájékoztatók/109-rokkantsági-járadék.html

0 pont pont pont

Tisztelt Uram!
Rokkantsági járadékra az jogosult, akinek huszonötödik életéve betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 %-os mértékű, és nyugellátásban, baleseti nyugellátásban vagy megváltozott munkaképességű személyek ellátásában nem részesül.
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak egyike a rehabilitációs ellátás. A rehab. hatóság megállapítja, hogy a megváltozott munkaképességű személy a) rehabilitálható b) rehabilitációja nem javasolt. REHABILITÁCIÓS ELLÁTÁSRA JOGOSULT AZ A KÉRELEM BENYÚJTÁSAKOR 15. ÉLETÉVÉT BETÖLTÖTT SZEMÉLY: A) Akinek az EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, és B) REHABILITÁLHATÓ és C) AZ ALÁBBI EGYÜTTESFELTÉTELEKNEK MEGFELEL: a ) a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, 10 éven belül legalább 2555 napon át VAGY 15 éven belül legalább 3650 napon át az 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.). 5. §-a szerinti biztosított volt;, b) keresőtevékenységet nem végez és c) rendszeres pénzellátásban nem részesül.

0 pont pont pont

Tisztelt Bánhidi Zoltánné!
Köszönöm a választ ismét.
Rokkantsági járadékot kapok, egészségkárosodás mértéke 80%.
Ugyan azok a szabályok vonatkoznak-e a rokkantsági járadékra, mint a fent leírt rehabilitációs ellátásra KATA esetén?

0 pont pont pont

Nem akadálya a rokkantsági járadék megállapításának, ha az igénylő fogyatékossági támogatásban részesül, illetve, ha az igénylő után családi pótlékot folyósítanak, továbbá az sem, ha a kérelmező munkaviszonyban, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

0 pont pont pont

Tiszteletem!

49%-os véglegesített rokkant nyugdíjas vagyok. rokkant járadékot kapok.
8 órás azaz teljes munkaidős foglakoztatásban mennyi az a bruttó/nettó jövedelem amire szert tehetek,úgy,hogy nem veszélyeztetem,a rokkantsági járadékom.
Mert az orvosszakértői határozatomban nekem is csak ez van írva.
Lehet teljes munkaidőben is dolgozni a rokkantsági járadék mellett, csak arra kell ügyelni, hogy a járadék melletti bruttó kereset összege három egymást követő hónap mindegyikében ne legyen magasabb, mint a mindenkori minimálbér másfélszerese . (150%)?
Ez az össeg számokban kifejtve úgy bruttó,mint nettó 2018 as évben pontosan mennyi?
Megtiszteló válaszát az isti730914@gmail.com-ra kérném.
Köszönettel: Bolfán István.

0 pont pont pont

Rokkantsági járadékban és fogyatékossági támogatásban részesülök. igényelhetem-e a rehabilitációs kártyát? Illetve akkor elvesztem-e a rokkantsági járadékot?

Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ