Korrepetálás diákként

Milyen kötelezettségekkel jár, ha valaki nappali tagozatos diákként vállal korrepetálást? A tevékenység időszakos jelleggel történne, a hallgatónak jövedelme nincs, tandíja viszont igen.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Viner,

Először is tisztázni kellene azt, hogy mit jelent az, hogy a hallgatónak nincs jövedelme? A korrepetálásért sem kap jövedelmet? Ha nem, akkor nincs miről döntést hozni.
Ha a korrepetálásért anyagi juttatásban fog részesülni és szeretnék legalizálni az ebbőll származó jövedelmet, akkor a legolcsóbb és legpraktikusabb megoldás a háztartási munka, melyről a NAV 47. sz. információs füzete ad részletes tájékoztatást. Letölthető innen: http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

Háztartási munka: a kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Adórendszeren kívüli kereset: az olyan járandóság, amelyet a fent meghatározott foglalkoztató háztartási munka ellenértékeként a háztartási alkalmazott részére juttat. Nem jár sem adó-, sem járulékfizetési kötelezettséggel.

Bejelentési kötelezettséggel jár:
A bejelentéshez szükséges adatok
Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a foglalkoztató a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (a továbbiakban: NAV) havonta vagy több hónapra előre a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni a következő adatokat:
- a foglalkoztató adóazonosító jelét,
- a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
- a tényleges foglalkoztatás kezdő napját.
A bejelentés módja:
A foglalkoztatónak választási lehetősége van, hogy a bejelentési kötelezettségét milyen formában teljesítse.
A bejelentési kötelezettség teljesíthető:
a) elektronikusan az eBEV portálon keresztül vagy
b) az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül telefonon.

Regisztrációs díjfizetési kötelezettség
A foglalkoztatót az adóhatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció céljából teljesített bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációs díjfizetési kötelezettség terheli. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás.
Amennyiben a foglalkoztató a háztartási alkalmazottat több hónapra előre jelentette be, az 1000 forintos regisztrációs díjat minden hónapra meg kell fizetnie.

Kérdés esetén szívesen állok rendelkezésére
Bodnárné Pigler Éva
Öreghegyi Adógaléria Kft
+3670 4084193

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ