Airbnb takarítás számlázás

Szálláshely-szolgáltatás esetében, ha azt adómentes tevékenységként folytatom,akkor a vendégtől kért takarítási díjat is adómentesen számlázom?

0 pont pont pont

7 válasz

Ha az Ön bevétele évi 8 m Ft-ot nem haladja meg és alanyi mentességet választott, akkor Áfa mentesen kell a számlát kiállítania és fel kell tüntetnie, hogy alanyi mentes.

0 pont pont pont

Köszönöm.Igen,ezeknek a feltételeknek megfelelek.Adószámot viszont csak az egyéb szálláshely szolgáltatásra kaptam.Ezekrint a számlán mind a szállàshely szolgáltatás,mind a takarítás díja adómentes.

0 pont pont pont

A tevékenységet célszerű bejelenteni a NAV-hoz .

0 pont pont pont

Kedves Krisztina!

A takarítás a főszolgáltatás része, így nem is szükséges külön kiszámláznia vagy külön feltüntetni a számlán.
Ha ehhez Ön mégis ragaszkodik, akkor a takarítás kiszámlázása adójogilag osztja a főtevékenységre vonatkozó előírásokat, mint ahogy azt a Kolléga már írta.
A takarítási tevékenységet a 17T101-es nyomtatványon tudja bejelenteni, ha nem egyéni vállalkozóként végzi a tevékenységeit.

Az Airbnb tevékenység pénztárgép köteles vagy havi, pénztárgépet helyettesítő adatszolgáltatási kötelezettségre kötelezett.

Sok sikert!
Etzelsdorfer Ildikó

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat!

Az IFA bevallás miatt szeretném külön számlázni.Mert ez alapján egyértelmű lenne az IFA alap.
Még lenne kérdésem ,ha már ilyen segítőkêszek:
A díjat a vendég az AIRBNB-nek fizeti meg és ezt ő utalja tovább nekem. A teljesítés idöpontja az a nap,amikor a vendég elutazik vagy amikor az Airbnb átutalja nekem az összeget?Mi a hfizetési határidő?

A vendég euróban fizet,de én ft-ban kapom az utalást.A számlán milyen árfolyamot használják?Szla kiállítási MNB-t,vagy mivel a bank váltotta az utalás napján?
Köszönettel:Krisztina

0 pont pont pont

Mi van a számviteli politikájában? (általában az az irányadó)

0 pont pont pont

Kedves Krisztina!

A teljesítés napját a számla kitöltése miatt kérdezi?
Ha korábban történik a számlázás, mint ahogy az Airbnb átutalja Önnek a számla összegét, akkor a teljesítés napja a vendég elutazásának napja.
Ha utólagosan állítja ki a számlát és már a számla összege megérkezett az Airbnb-től, akkor a számla legkésőbbi teljesítési dátuma a számla összegének megérkezésének dátuma legyen, de a vendég elutazásának dátuma is lehet.
Lényegében Ön akkor szerez jövedelmet, amikor az Airbnb-től megérkezik a pénz az Ön bankszámlájára.
Gondolom Ön adószámos magánszemély vagy egyéni vállalkozó. Mindkettő státuszra az SZJA törvény az irányadó.
A jövedelem forintban történő megállapításához a jövedelemszerzés időpontjában érvényes MNB árfolyamot lehet használni, illetve választani lehet a bevételszerzés hónapját megelőző hónap 15.napján érvényes MNB közép árfolyamot is.
Sok sikert!
Etzelsdorfer Ildikó

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról
6. § (1) A külföldi pénznemről történő átszámításhoz a (2)-(4) bekezdésben foglalt eltérésekkel
a) bevétel esetében - ha e törvény másként nem rendelkezik - a bevételszerzés időpontjában, érvényes árfolyamot kell alkalmazni.
(4) Külföldi pénznemben keletkezett bevétel, valamint külföldi pénznemben teljesített kiadás esetén az (1) bekezdés a) és b) pontjának, valamint az 5. § (7) bekezdésének rendelkezéseitől eltérően
b) a magánszemély - választása szerint - az adóelőleg, adó megállapításához a bevétel, illetve a kiadás forintra történő átszámítására a bevétel megszerzése napját megelőző hónap, illetve a kiadás teljesítésének napját megelőző hónap 15. napján érvényes MNB hivatalos devizaárfolyamot, olyan külföldi pénznem esetében, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot alkalmazza.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ