Könyvelők felettes szerve

A Google nem dob ki találatot a könyvelők felettes szervére, vagyis csak a polgári peres eljárás a megoldás?
Az új könyvelőm a kiadás számlák nagy részét le sem könyveli, kidobja vagy hasonló.
Ebben a negyedéveben kb. 400e Ft számla már hiányzik.
Mit tudok tenni? Hova tudok fordulni? Hogy tudom én ezt bizonyítani? (Mivel a nem lekönyvelt számlákat nem adja vissza.)

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.04.11. Janos

7 válasz

Bizonyítani sajnos csak akkor tudja, ha az anyagátadáskor lista készül a számlákról, és a listán átveteti a könyvelővel az anyagot. Tisztázni kell a kollegával, hogy mi az oka a le nem könyvelésnek, nem-e valamilyen jogszabályi háttér, ami miatt nem elszámolható az adott számla. Ha nem erről van szó, akkor polgári peres út. Vannak különböző könyvelői kamarák, de azok kártérítési ügyben nem jogosultak.

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.04.16. Janos

Tisztelt Kérdező!

Nem hiszem, hogy a könyvelő kollégának bármi érdeke fűződne a kiadási számlák "kidobálásához". Vélhetően ezek olyan számlák, amelyek - szakmai véleménye alapján - az ön által végzett tevékenység bevételével szemben nem elszámolhatóak. (Bár ebben az esetben elegánsabb lenne, ha megindokolva visszaadná ezeket a számlákat.)

Önnek természetesen joga van ezen szakmai álláspont felülbírálásához, de akkor minden, ezzel kapcsolatos adózási következményt (jogtalan áfa visszaigénylés, hibás jövedelmet/nyereséget terhelő adóalap és adó megállapítás) szó nélkül viselnie kell, valamint annak a munkának a többletköltségeit is, amit ezen hibák esetleges helyrehozása jelent. (Megjegyezném, hogy a vállalkozók adózási, számviteli képzettség nélkül is általában érezni szokták, hogy mi az ami elszámolható.)

Ha nem erről van szó, én is javaslom a számlák listával való átadását.

Mindenképp érdemes megnézni, hogy mi áll a szerződésükben a könyvelési tevékenység felelősségére vonatkozóan.

Végső esetben marad a könyvelő váltás, amihez önnek bármikor, akár adóéven belül is joga van, illetve saját vállalkozása adózási és könyvelési teendőit akár önmaga is elvégezheti, amennyiben nem olyan nagyságrendű a vállalkozás, hogy regisztrált mérlegképes könyvelő szolgáltatásának igénybevétele lenne hozzá kötelező.

-1 pont pont pont
  • -1  
    2017.04.16. Janos

Köszönöm, válaszaikat.előrébb sajnos nem jutottam
"mi áll a szerződésükben" ez még ezidáig sem érkezett meg hozzám,csak az ígéret.
"szakmai álláspont felülbírálásához" mind ezidáig előző években is elszámolt,hiteles és a vállalkozáshoz
tartozó számlákról van szó,amiket nem hajlandó többszöri felszólításomra sem elkönyvelni,ez eddigi negyedévben majd 600eft. megjegyezném hogy volt pár évvel ezelőtt Nav ellenellenőrzésem ott sem volt kifogásuk semmi ellen.
Jelenlegi " könyvelt"9Mft a negyedév , nem igazán tudom hogy ezt lehetséges e "könyvelői"végzettség nélkül házilag könyvelni..
Maradna a kérdésem ugyan az: Mi a könyvelők felettes szerve??? Mik azok a bizonyos könyvelői kamarák?

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező !

Nincs felettes szerv, a könyvelőknek csak érdek képviseleti szervekkel rendelkeznek. Amennyiben az Ön könyvelője tagja valamelyik szervezetnek esetleg meg kell érdeklődni van e etikai bizottság.
Az Ön helyzetében sajnos csak a fentebb említett lehetőségek állnak rendelkezésre.

-1 pont pont pont
  • -1  
    2017.04.22. Janos

KULCSÁR ÉS TÁRSA KFT.KÖNYVELŐ, PÁTY. Tisztelt válaszadó!
Velem ugyanaz történt mint a fent említett vállalakozással. A könyvelő nem számolt el egy csomó kiadási számlát. Később könyvelőt váltottam. Az új könyvelő azt írta levelében, hogy a régi könyvelő nem a cég érdekeit nézte a munkavégzéskor. Szerintem nem ez volt a probléma. Egész egyszerűen hanyag volt és később már csak azért is védte az álláspontját. Tehát bizony van olyan amikor a könyvelőnek érdeke fűződik a számlák le nem könyveléséhez. Régebben 2012-ben (ez egy másik eset) a könyvelő cég ami cégalapítással foglalkozott ingyen könyvelést hirdetett. Kipróbáltam. Az egyik dolgozó nevét elírta Dobó helyett Bodót írt. A munkavállaló a cégemen belül külföldön végzett munkát. A könyvelő a munkavállaló nevét nem tudta kijavítani, fel kellett hívjam az egészségügyi pénztárt hogy segítsenek neki a nevet kijavítani. Summa summarum, rengeteg negatív tapasztalatom van a könyvelőkkel. A legfelháborítóbb, hogy nincs ellenőrzés, nincs felettes szerv, pedig sokszor milliókról döntenek.

1 pont pont pont
  • +1  Igaz
    2019.07.03. Janos

Ez így van, ahogy ön is látja.

0 pont pont pont

Kedves János!

A könyvelők felettes szerve tulajdonképpen a Nemzetgazdasági Minisztérium, hiszen ide tartoznak a regisztrál mérlegképes könyvelők. Aki 10 millió forint éves forgalom felett könyvel, annak rendelkeznie kell regisztrációval, illetve mérlegképes könyvelői végzettséggel. Sajnos, mivel egyetlen hatóság sem ellenőrzi, hogy a megfelelő végzettség és a regisztráció megvan-e, ezért nagyon sok Mekk Elek dolgozik a szakmában. Ez rontja azok megítélését is, akik felelősséggel a tudásuk legjavát adják. Én hiába mondtam mindenkinek, hogy csak szerződés és meghatalmazás alapján bízzanak meg könyvelőt, senki ne engedje, hogy a könyvelő az ügyfél neve alatt, az ügyfél ügyfélkapuján adjon be bevallásokat, mert így nem bizonyítható, ha a könyvelő rontotta el. Valamit tisztul már a kép, mert a regisztrációs számot és a könyvelői igazolvány számát most már be kell jelenteni meghatalmazáskor a NAV-nak, azt viszont nem tudom, hogy ellenőrzik-e ennek valósságát. Bejelentést a Nemzetgazdasági Minisztérium következő címén tehet: ugyfelszolgalat@pm.gov.hu
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ