Segítség alapítványnak / Közhasznú egyesületnek

A húgom egy közhasznú egyesületet (is) vezet. Adományokat gyűjt össze és oszt szét rászorulók között.
A probléma ott keletkezik, hogy ezeket az adományok egy részét Budapest területéről el kellene juttatni mondjuk Szabolcs megye, Homoktövis-dűlő 14-be a helyi önkormányzatnak. (Oda-vissza 600+ km...). Ennek a költségét nincs aki állja. Létezik-e olyan megoldás, hogy ezt a közhasznú egyesületet úgy támogatja egy fuvarozó, hogy leviszi az adományt, és a szolgáltatása maga az adomány? Tehát a fuvardíj, a dolgozó napi bére+pótléka, üzemanyagköltség, autópályadíj stb. Ha létezik, milyen feltételei vannak?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Sándor!

Közhasznú egyesületnek térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke adománynak minősül azzal, hogy az nem jelent vagyoni előnyt az adományozónak, az adományozó tagjának, vezető tisztségviselőjének, felügyelő bizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek közeli hozzátartozójának. A vállalkozásnak nem kell az adóalapját ezzel a tétellel megemelnie, amennyiben az egyesülettől nyilatkozatot kap arról, hogy adóalapjuk a juttatás értéke nélkül is pozitív, illetve hogy az egyesület vállalkozási tevékenységet nem végez. Az áfatörvény 11. § (3), illetve 14. § (3) bekezdése alapján nem minősül értékesítésnek a közcélú adomány, azaz ha a közhasznú szervezet részére, a civiltörvényben nevesített közhasznú tevékenység támogatására történik a termék átadása, a szolgáltatás nyújtása.

Remélem tudtam segíteni :)

Hauszknecht Edina

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ