KATA-ról SZJA-ra

Hogyan tudunk KATA adózási formáról átváltani SZJA adózási formára év közben?
Ha nem fizetjük rendesen a KATA-t milyen szankciók lesznek?
Ha KATA adózásból kiléptünk (vagy kitettek?) év közben, a befizetett KATA adót visszakapjuk és az egész évre az SZJA szabályai alapján adózunk?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Imre!

Ha önként kilépünk a KATÁ-ból, a bejelentés hónapjának utolsó napjával szűnik meg KATÁ-s adózasunk, a következő hónap első napjától adózunk szja tv. szerint. Tehát ha ma eldöntjük, kilépünk a KATÁ-ból, és be is jelentjük az adóhatóság felé, akkor április 1-től már szja tv. szerint kell adóznunk.
A KATA nem fizetése ugyanúgy adótartozasnak minősül, így előbb-utóbb behajtás alá kerül. Ha az év utolsó napján 100.000 forintot meghaladó tartozása van egy katá-s adózónak, kiteszik a KATA-ból.
Ha valamilyen oknál fogva megszűnik a KATÁ-s adózás, 12 hónap elteltével lehet újra választani. Ez év közbeni kilépésre is vonatkozik.
Ha év közben szűntetjük meg KATÁ-s mivoltunkat, az addig befizetett adó az államnál marad, hisz a megszűnésig ezzel a móddal adóztunk. A megszűnést követő nappal viszont járulékfizetési kötelezettségünk keletkezik, és az évnek hátralévő részében adózunk csak az SZJA tv. szerint.

Üdvözlettel:

Váradi Ágnes

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ