KATA

Üdvözlöm!
Katás vállalkozóként 6 órás munkát szeretnék vállalni, hogy változna a fizetnivalóm, esetleg a munkáltatónak lenne ez jó? Esetleges 4 órás munkára lebontva is ez lenne a kérdésem. Köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Katalin!

KATA adózásnál kétféleképpen lehet adózni
1. KATÁ-s főfoglalkozású vagyok, fizetem a havi 50 ezer forintot.
2. Van 36 órás bejelentett munkaviszonyom, ami azt jelenti, hogy napi 8 órás állásom van. Ekkor 25 ezer forintot fizetek havonta katásként.
Ha nincs 8 órás állásom, akkor mindenképp főfoglalkozasú katásnak számitok, így havi 50 ezer forintot kell fizetnem.

Üdvözlettel:

Váradi Ágnes

3 pont pont pont

Tisztelt Katalin!

Tudomásom szerint a 2 db 4 órás munkaviszony összeadódik, tehát lehet "mellékállású" KATA-s. Ekkor fix 25eFt/hó összeget kell a NAV-nak utalnia.

0 pont pont pont

Kedves Katalin!

Amennyiben 36 órás, vagy az meghaladó munkaviszonya van, akkor nem számít főállású katásnak. Fizetnie 25.000 Ft.-ot kell havonta. Ha nincs heti legalább 36 órás munkaviszonya, akkor 50.000 Ft.-ot kell fizetnie, vagy választása esetén 75.000 Ft.-ot. Utóbbi esetben a biztosítási jogviszonyának járulékalapja lesz magasabb. Ez akkor számít, ha nyugdíjba szeretne menni, vagy táppénzt szeretne igénybe venni. Amennyiben több helyről kap megbízást, és megfelel a törvény azon rendelkezésének, hogy nem színlelt a munkaviszony, akár vállalkozási formában is működtetheti a betölteni kívánt állást, feltéve, ha meg van hozzá a végzettsége és az engedélye, valamint rendelkezik megfelelő TEÁOR számmal. Továbbá fontos megemlíteni azt is, hogy a munkaviszonyok időtartalma összeadódik, tehát a heti 36 órát több munkáltatónál is le lehet tölteni.
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Tisztelt Katalin!
Én nem általánosságban válaszolok. Napi 4, ill. 6 órás munka mellett továbbra is főállású KATA-s, vagyis 50ezer forint a havi fizetendő adó.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ