Házamat lakásra cseréltem, kell-e adóznom a különbözet után?

Tisztelt Szakértő!
A házam 1993- ban került a tulajdonomba. Én tavalyi évben a házat lakásra cseréltem. A családi házat 18 000 000 Ft vételárért cseréltem, egy 13 000 000 Ft összegű lakásra. Kérdésem az, hogy az 5 000 000 Ft vételár-különbözet után kell a adót fizetnem?

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!

Egyértelműen nem kell.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Az Önhöz hasonló "cipőben" járók miatt és a tapasztalataimból kiindulva én pontosítanám a dolgot, nehogy félrevezessünk valakit.

Az ingatlan értékesítés után fizetendő adót két dolog határozza meg.
1. a tulajdonjog megszerzésének ideje
Amennyiben az érintett ingatlan 100%-át 5 évnél régebben szerezte, akkor sem adófizetési, sem bevallási kötelezettsége nem keletkezik. (2017-től minden ingatlanra ez vonatkozik.)
Amennyiben az ingatlan tulajdonjoga több részletben került az Ön nevére, akkor a tulajdoni hányadokat külön-külön kell vizsgálni!!!

2. szerzési érték
Ha az 1. pont Önre nem érvényes, vagy nem a teljes tulajdoni hányadra, akkor az eladási árból le kell vonni a szerzési értéket és a törvény által nevesített egyéb költségeket. A kettő közötti különbözet lesz a jövedelem, amelyet még tovább kell csökkenteni a szerzéstől eltelt évek szerint meghatározott százalékkal (SZJA tv.).

Tehát az újonnan szerzett ingatlannak, lakásnak semmi köze ahhoz, hogy Önnek kell-e vagy sem adót fizetnie, bevallania!!!

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.03.01. Rofka

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ