A támogatott civil szervezetnek igazolnia kell, hogy pozitív az eredménye?

Közhasznú civil szervezetnek vajon ki kell bocsátania olyan igazolásokat a támogatóinak, hogy a támogatás nélkül sem lett volna negatív az eredménye?

0 pont pont pont

3 válasz

A jogszabály szerint a közhasznú szervezet esetén a támogatott pozitív szaldóigazolása nem követelmény. Ha nem lenne közhasznú, akkor kéne.

Forrás: 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról – 3. melléklet 13. pontja
Link: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600081.TV
Idézet:

Az adózó által (a közhasznú szervezet kivételével) az adóévben nem adomány céljából, visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, véglegesen átadott pénzeszköz, a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke (ide nem értve az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti árumintát), az adózó által ellenérték nélkül átvállalt kötelezettségnek az adóévi adózás előtti eredmény terhére elszámolt összege, az adóévben térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, valamint e juttatásokkal kapcsolatban ráfordításként elszámolt általános forgalmi adó, ha a juttatás külföldi személy vagy az üzletvezetés helye alapján külföldi illetőségű részére történik vagy az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében az eredmény e a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, amelyet a beszámoló elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.

1 pont pont pont

Az igazolást vagy nyilatkozatot a civil szervezetnek a gazdasági évet követően kell kibocsátania és átadnia az adományozónak. Ha ezt nem teszi meg, akkor a támogató nem érvényesítheti a támogatásból következő kedvezményt a társasági adóbevalláskor...

1 pont pont pont

A civil szervezetnek arról kell nyilatkozatot adni, hogy nem volt veszteséges a gazdasági éve. Pozitív eredményt nem kell kimutatnia, elég a null szaldó. Csak ennek az igazolásnak a birtokában veheti igénybe az adókedvezményt a támogató.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ