Elvárt adó

A pályázati támogatás - mint egyéb bevétel - beleszámít-e az adó alapjába?

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Judit!

Az elvárt adó kiszámításakor a teljes bevételt kell alapul venni.

1 pont pont pont

Kedves Judit!

Támogatások könyvelésénél az első és legfontosabb feladat annak meghatározása, hogy pontosan milyen támogatást kaptunk. Vissza kell-e fizetni vagy sem, működésre vagy fejlesztésre kaptuk.
A visszatérítendő támogatást kötelezettségként kell nyilvántartani tehát nem kerül be a bevételek közé.
Mivel egyéb bevételt említ vissza nem térítendő működési vagy fejlesztési támogatásról lehet szó, tehát bevételek közé könyvelendő, része az adóalapnak. Azonban a fejlesztésre kapott támogatás, ha eszköz beszerzéséhez kapcsolódik halasztott bevételként elhatárolandó, ami azt jelenti, hogy minden évben csak bizonyos része jelenik meg a bevételek között. A fejlesztésre kapott támogatások között pedig olyan is akad amit közvetlenül tőketartalékba kell könyvelni. A támogatási szerződést alaposan át kell olvasni.
Elvárt adó fizetésére csak abban az estben kerül sor, ha sem az adóalap, sem az adózás előtti eredmény nem éri el az elvárt adó alapját. Az elvárt adó alapja az adóévi összes bevétel - csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephely bevételével - 2 százaléka. Ha az adóalap ennél magasabb az adót az adóalap után kell megfizetni.

0 pont pont pont

Köszönöm szépen, sajnos az adó alapját már nem lehet csökkenteni az ELÁBÉ-vel.

0 pont pont pont

Udvozlom!
Nyitunk egy egyeni valalkozast leszamlaztunk netto 1.8millio forintot
Kerdesem ezutan mennyi adot kell befizetnem?

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ