Magántanár adózás

Tisztelt Cím!
Magántanárként (adószámmal rendelkezem) levonhatom-e az általam hivatalosan bérelt helyiség bérleti díját a keresett pénzösszegből?
Lehet-e teljes évre visszamenőleg megfizetni adót, vagy mindenkor előre negyedévenként kell elszámolni? Válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Az Ön tevékenysége az önálló tevékenység körébe tartozó adózási kategória. Adószámos magánszemélyként két lehetőség közül választhat adózás szempontjából. Az egyik lehetőség a 10%-os költséghányad, a másik lehetőség a tételes költségelszámolás. Fontos megjegyezni, hogy egy éven belül csak egyszer választható és az adott éven belül nem változtatható meg. Amennyiben Ön tételes költségelszámolást választ, akkor költségként elszámolható minden olyan költség, amely az adott tevékenység érdekében merült fel, ennek megfelelően a számlával igazolt bérleti díj is, abban az esetben ha a tanítás érdekében bérli a helységet. Ha másra is használja akkor célszerű az arányoknak megfelelően elszámolni a költséget!
Főszabályként negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell megfizetni az adót. Az adót úgy számítjuk hogy a bevételt csökkentjük a költségekkel és a megmaradt adóalapra kell rászámítani az adót és az egészségügyi hozzájárulást.
Fontos megemlíteni, hogy adó tekintetében év közben szja előleget kell fizetni és költség csak a bevétel 50 %-áig számolható el. Tehát pl. ha az Ön bevétele 50.000. Ft. de a költsége 40.000. Ft. akkor is csak 25.000. költséget számolhat el. Tárgyévet követő adóbevallásnál viszont a teljes költséget elszámolhatja a bevételig, tehát a fennmaradó 25.000. Ft.-ot is.
Visszamenőlegesen nem lehet megfizetni az adót, önellenőrzés keretében szokott erre sor kerülni, viszont ha késedelmes az adó megfizetése, akkor ezt a NAV késedelmi pótlékkal sújthatja.
Bízom benne sikerült segítenem!
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ