Adókedvezmény

Jó napot! A 2016-os adókedvezményt szeretném igénybe venni 3 gyerek után, mert eddig havonta nem vettem igénybe. Ez 7 hónap decemberig. Most a NAV küldeni fog nyomtatványt vagy interneten kell intéznem?

0 pont pont pont

3 válasz

Ha az adóelőleg számításnál nem vette igénybe a családi kedvezményt, akkor az adóhatóság semmit sem tud az Ön igénybevételi szándékairól. Ezért kizárólag önállóan fogja tudni úgy beadni az adóbevallását, hogy a kedvezményt érvényesíteni tudja. Amennyiben segítségre van szüksége, örömmel állok rendelkezésére (szintén nagycsaládos).

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!

A munkahelyén feltételezem, hogy nem nyilatkozott a kedvezmény igénybe vételéről, ezért Önnek kell az szja bevallásában (1653) rendeznie ezt. A NAV által kiadott tájékoztatót figyelmébe ajánlom, minden fontos információt megtudhat:
http://www.komplex78.hu/letoltesek/SZJA_Tajekoztato.pdf

Üdvözlettel
Nagy Szabolcs
(5 gyermekes édesapa)

0 pont pont pont

Kedves Zsolt!
Ha év közben nem vette igénybe az adókedvezményt, azt az éves bevallásában rendezheti. Magánszemély SZJA bevallását 2017.05.22-ig kell leadni a 16SZJA jelű nyomtatványon. A nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról, vagy igényelhető személyesen az ügyfélszolgálatokon. 2017-ben a NAV segít a bevallások elkészítésében: Amennyiben Ön pl. munkaviszonyban szerezte a jövedelmét a NAV bevallás tervezetet készít. A bevallás tervezet ügyfélkapu hozzáféréssel 2017.03.15-től elérhető a www.nav.gov.hu vagy a www.magyarorszag.hu oldalról elérhető weboldalon. Ha nem rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel kérheti a bevallás tervezet papír alapú kiküldését SMS-ben (06-70-717-7878) , elektronikus űrlapon (www.nav.gov.hu/eszja/eszja), levélben kötetlen formában, ügyfélszolgálaton személyesen. Papír alapú igénylés esetén a NAV 05.02-ig postázza Önnek. Ekkor a fél bevallása már kész van. Ha nem ért egyet a bevallás tervezettel módosíthatja azt május 22-ig. Ügyfélkapu hozzáféréssel online, papír alapon pedig a 16SZJA jelű nyomtatvány kitöltésével. Ha nem kap bevallás tervezetet - mert nem munkáltatótól, kifizetőtől származik a jövedelme - , a NAV webes felületén a WebNYK program segítségével is elkészítheti bevallását.
Üdvözlettel: W. Katalin

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ