Adókedvezmény

A lányom az első gyerek után nem dolgozott és most újra gyereket vár. A férje külföldön dolgozik, a lányomnak jövedelme nincs. Szeretnék érdeklődni, hogy családi adókedvezményre jogosult-e? Én mint nagyszülő igénybe vehetem? Előre köszönöm válaszát! Szűcs Anikó

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Érdeklődő!

Az a személy jogosult a családi adókedvezmény igénybevételére, aki jogosult a családi pótlékra. Amennyiben valamilyen okból kifolyólag Ön a családi pótlékra jogosult, akkor érvényesítheti Ön is az adókedvezményt! Ha nem Ön jogosult a családi pótlékra, akkor nem! A -családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény 9. §-14.§-ig terjedő szakaszai szabályozzák a családi pótlék igényebe vételének módját. Természetesen a családi pótlék igénylésének menete nem kimondottan könyvelői szakmába vágó kérdés, az is tény, hogy számtalan módosítás történt itt az utóbbi években, mégis mint volt gyermekvédelmi szakember azt javasolnám Önnek, hogy olvassa át ezen rendelkezéseket, hiszen meg kéne nézni, milyen egyéb feltétellel tudja esetleg a gyermek saját jogán érvényesíteni a családi pótlék igénylését! Nem tudom, tanul-e, hány éves a gyermek? Én úgy gondolom, hogy a nagyszülő nem jogosult érvényesíteni a családi adókedvezményt csak ha gyámmá válik. Persze ennek megvannak a maga kritériumai és ez már nem a könyvelők illetékessége.
A gyám viszont jogosult annak ellenére, hogy ez nem minden nyomtatványon van feltüntetve.
Ezzel kapcsolatban található egy tájékoztató is a NAV honlapján 2011.08.22. dátummal, ahol kommentálást fűztek az Szja. tv. 29/A §-29/B § szakaszaihoz.
Azért azt is szeretném jelezni, hogy önmagában nem zárja ki a szülői oldalról az adókedvezmény érvényesítését az sem, ha az apa külföldön dolgozik. A kérdés, hogy hova adózik. Ha itthon adózik, akkor tudja érvényesíteni az édesapa is. A külföldön történő adózásban én nem vagyok jártas, ha felmerül annak lehetősége, hogy az édesapa külföldön adózik, javaslom, hogy keressen meg itt egy olyan kollégát, aki jártas a külföldi adózásban, biztos tudnak Önnek segíteni!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Anikó!

A családi kedvezménnyel kapcsolatban egyetértek az előző hozzászólóval.
Viszont szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy az Európai Unión belül a férjnek lehetősége van Gyes illetve családi pótlék különbözet igénylésére.
Pl. Ausztriában magasabb Gyes és családi pótlék, TÖBBSZÖRÖSE a Magyarországinak. A különbözetre jogosult lehet a család, amit az Osztrák Hatóságoktól kell megigényelni az erre rendszeresített formanyomtatványokon.
Tagállamonként ez az összeg eltérő és az ügyintézés módja is eltérő lehet.
Az adatlapomon feltüntetett elérhetőségeimen további kérdéseire is szívesen válaszolok.

0 pont pont pont

Férjem Németországban dolgozik 1 éve. Én itthon élek 4 kiskoru gyerekkel, melyek közül 3 nevelt és 1 saját. Eddig magyarországi kiküldetésben volt, de most átveszi a német cég. Az lenne a kérdésem, hogy kint tudja e érvényesíteni a családi adókedvezményt. Válaszát nagyon megköszönöm.

0 pont pont pont

Mivel külföldön szerez jövedelmet ott is adózik igy arra a jövedelemre nemjár a magyar adókedvezmény.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ