Előleg áfája ismeretlen áfájú végszámla esetén

Tiszteletem!
Az ügyfél rendel tőlünk árut, amire fizet egy előleget. A rendelés leadásánál még nem lehet tudni, hogy a teljesítéskor elkészülő végszámla teljes áfás (27%) vagy különbözeti adózás alá esik majd, mivel a kínált áru két különböző forrásból is beszerezhető.
Ebben az esetben milyen áfa jelzéssel kell az előleget kiállítani? Illetve nem fog gondot okozni a NAV számára, ha olyan számla készül, amin a beszámított előleg áfájától különböző típusú tétel van?

Lakatos Gábor

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Gábor!

2004. májusban életbe lépő számlázást érintő jogszabályok óta az előlegszámla, mint olyan, megszűnt, ma már csak fogalomként használatos kifejezés. Az előlegszámla így nem más, mint egy teljesen hagyományos számla, az előleg kifejezés nem keresendő a számla fejlécében, csupán a számlán található tételsorban, valamint a megjegyzésben szerepel. Ezzel van összhangban a NAV adatszolgáltatás is, ahol szintén nem maga a számla van jelölve előlegként, hanem a számla egy adott tétele.

Előleget akkor számlázunk, ha az adott értékesítésben a teljesítésre még nem került sor, de a vevő pénzügyileg rendezi a vételár egy részét vagy egészét. A kapott összegről kell számlát kiállítani, függetlenül attól, hogy a kiegyenlítés készpénzben vagy átutalással valósult-e meg. A kapott összeg a számla bruttó értéke lesz. Csak pénzügyi rendezés után van jogunk az előlegről kiállítani a bizonylatot! Az előleg befogadásával egyben áfafizetési kötelezettség is keletkezik.

Az előleg számla nem ugyanaz, mint az ELŐLEG BEKÉRŐ. Az előleg bekérő nem más, mint egy DÍJBEKÉRŐ és ennek a kiállítását javaslom a fenti esetre. A díjbekérő nem számla, nem vonatkoznak rá a számlázási szabályok, csak annyi a szerepe, hogy átutalásos megrendelések esetén addig nem állít ki az eladó számlát az előlegről, míg azt a vevő díjbekérő alapján nem fizette ki.

0 pont pont pont

Kedves Válaszoló!
Köszönöm szépen a választ, ezekkel a dolgokkal eddig is tisztában voltam, csak a megfogalmazásom volt ezek szerint slendrián. Mentségemre szóljon, hogy programozó vagyok és nem könyvelő.
A kérdésem tehát akkor pontosítva: az előleg beérkeztét követően milyen előleg számlatételt rögzítsek az elkészülő számlán, ha még nem ismert az ügylet teljesítésekor érvényes áfa osztály?
Gábor

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ