Kata jogviszony+megbízási jogviszony

A kérdésem az lenne, ha valaki kata-s egyéni vállalkozó, akkor mellette heti 10 órában magánszemélyként végezhet megbízási jogviszonyban munkát ugyanazzal a tevékenységgel, amit a kata-ban is végez?

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Szabina!

ÚJ KATA-s adózási módban kifizetőktől nem szerezhet bevétel a katás egyéni vállalkozó és nem rendelkezhet 36 órát elérő jogviszonnyal. Részmunkaidős és egyszerű foglalkoztatott EFO és megbízási jogviszony magánszemélyként lehet, de külföldön részmunkaidőben nem dolgozhat. (A szünetelés alatt is teljesíteni kell ezeket a feltételeket, mert a NAV rálát természetesen a jogviszonyokra.)

Ha valaki felveszi a tevékenységet katás egyéni vállalkozóként, akkor nem végezhet, nem szerezhet önálló tevékenységéből származó jövedelmet ugyanabból a tevékenységből. A vállalkozási tevékenységből - ellenőrizheted a https://www.nyilvantarto.hu/evny-lekerdezo/ - származó jövedelem, bármilyen formában szerzi meg, vállalkozói bevételnek minősítheti az adóhatóság.
Ha pénzforgalmi számláról érkezik bevétel, akkor kifizetőtől származó bevételnek minősítheti az adóhatóság. Katás EV nyilvántartásban szereplő tevékenység kizárólag egyéni vállalkozásban végezhető.
Az a hír járja, hogy a NAV nem igazán díjazza ezeket a megoldásokat. Fülöp Olgának is van egy videója erről, amit érdemes megnézni. "Új KATA melletti jogviszonyok" https://www.youtube.com/watch?v=6Hnd2-6P0PM&t=543s

1 pont pont pont

Köszönöm szépen a választ,

Azonban akkor aki KATÁS nincs is megoldás arra hogy megbizási jogviszonyba pl heti 10 órában ugynazat a tevékenységet folytassa? Magyarul lehetséges pl a megbizási jogviszony de csak olyan tevékenységgel amit a válllakozásában nem végez.

0 pont pont pont

Igen, de érdemes a youtube videót is megnézni https://www.youtube.com/watch?v=6Hnd2-6P0PM&t=543s

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ