Őstermelő adóbevallása

Tisztelt Fórumozók! Édesapám 2016 decemberéig egyéni őstermelői igazolvánnyal rendelkezett, majd december közepén leadta az egyéni igazolványát, és családi, közös igazolványt váltottunk ki. A kiváltás napja után év végéig már nem történt értékesítés az igazolványra. A kérdésem az lenne, hogy miként kell beadni az adóbevallást? Tételes költségelszámolású az igazolvány, a bevétel nem haladta meg a 4 millió Ft-ot, de a 600 ezer Ft-ot igen. Csak az édesapámnak kell adóbevallást készítenie a teljes bevételről? Vagy el kell felezni kettőnk között a bevételt és két azonos bevételű bevallást kell beadni külön-külön? (Habár amióta én benne vagyok az igazolványba, nem adtunk el semmit.) Nekem egyáltalán van bevallási kötelezettségem? A következő gazdasági évben egyértelmű lesz, hogy minden "feleződik", de az indulás évében nem tudom.

Válaszukat köszönöm szépen!

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Ferenc!

A válaszhoz pontosítani szükséges, hogy mi is történt azzal az igazolvánnyal. Az édesapja leadta az eddig érvényes igazolványát és egy új igazolványt kaptak, amelyben már Ön is szerepel. Ez így rendben is van. Viszont azt tisztázni kell, hogy az őstermelés folytonosan működött ez idő alatt is vagy megszakítás történt? Tehát a korábbi őstermelői igazolványt módosították és került bele Ön is, mint tag vagy egy teljesen új őstermelést indítottak?
Véleményem szerint a módosítás az életszerűbb, ahol Ön is belekerült az igazolványba. Az SZJA törvény azt mondja ki, hogy az év végi állapotot kell nézni és annyi felé osztani a teljes adóév során megszerzett bevételt, ahányan az év végén az igazolványban szerepelnek.
Tehát Önnek is adóbevallást kell beadni, a bevételeket és költségeket két felé osztani. Az értékhatároknál a támogatások nélküli bevételeket vegyék alapul.

0 pont pont pont

Köszönöm a választ. Igen, épp úgy történt, ahogy mondta. December 16-án visszavonásra került édesapám igazolványa, és "abban a percben" új igazolványt került kiadásra, melyben már én is szerepelek tagként. Tehát folyamatos a jogviszony, nem történt megszakítás. Viszont nem vagyunk családi gazdálkodók, nem rendelkezünk családi gazdálkodói nyilvántartási számmal. Ez esetben is "igazságosan" ketté kell osztani a bevételt? Mert elvileg mi úgy tudtuk, hogy csak a regisztrált családi gazdaságoknál van ilyen "kedvezmény". Eddig úgy tudtuk, hogy a belépésem napjáig felmerült bevételek és kiadások "édesapám neve alá" könyvelendőek, és a belépés napjától felmerült költségeket és bevételeket kell "igazságosan", fele-fele arányban kettéosztani, és az édesapám nevére eső összeg hozzáadódik az egyéni igazolványa adataihoz. Ha esetleg mégis így lenne, akkor viszont nekem nincs semmilyen bevételem, hiszen a kiváltás napja után már nem történt értékesítés a tavalyi évben.

Megerősítő válaszát várva, és köszönve! Üdvözlettel: Nagy Ferenc

0 pont pont pont

Igaza van. Válaszomat pontosítva a Családi gazdálkodásoknál kell az év végi állapotot alapul venni új belépő esetén.
Az "egyszerű" közös őstermelői igazolvány esetén a belépés időpontjánál külön kell venni. Ahogy azt Ön is írta.
SZJA bevallási kötelezettség Önt nem terheli a 2016-os évben mivel nem volt bevétele.

0 pont pont pont

Nagyon szépen köszönöm a válaszát és megerősítését!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ