Átalányadózó kérdés

Sziasztok!
Jelenleg átalányadózóként dolgozom, eddig az éves bevételem 1.254.650 Ft.
Nappali tagozatos jogviszonyom is van, viszont most fogok váltani ehelyett napi 8 órás munkahelyre (és levelező tagozatra átmenni).
Kérdésem, hogy ezzel az összeggel kell-e majd pluszban valamit befizetnem a bejelentett munkaviszony mellett? Illetve, hogy a nappali jogviszony és a 8 órás munkaviszony, ha pár napot fedi egymást, az jogilag rendben van-e vagy nem engedélyezett a nappali tagozat mellett 8 órát dolgozni? (Csak azért kérdezem, mert a tagozatváltáshoz kérelmet kell beadnom, és nem tudom pontosan, mikor fogják jóváhagyni a váltást. A munkahelyre pedig már jelentenének be, hamarosan kezdek.)
Köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

3 válasz

Szia!
Átalányadozóknak is könyvelek és van köztük egyetemista. A Te esetedben inkább azt lenne célszerű körüljárni, hogy a nappali tagozatos aktív hallgatói jogviszony igazolásodon a záró dátum pontosan mikorra esik.
2024.01.01-től megszűnt a napokra történő arányosítás, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha példàul szeptember 1-től vagy levelező tagozatos az egyetemen, akkor a teljes hónapra ki kell fizetned a miimálbért, mert nem arányosítjuk a minimálbért, -a rendszer hasonló lett, mint a katázásnál. Ha az augusztus hónapra sem volt nappali tagozatos hallgatói jogviszonyod (nyári szünet) akkor az augusztusra is fizetni kell a minimálbért.
24T1041-es foglalkoztatottak biztosítotti adatainak a bejelentésén a jogviszonykód változasokat a NAV felé jelenteni kell (1341 jogviszonykódra), mely a főàllású egyéni vállalkozók kódja, arra az időszakra, amikor még nincs heti 36 órát elérő bejelentett munkaviszonyod - a navba beküldve a munkáltatódtól- de már a nappali tagozatos hallgatói jogviszonyod megszünt.
NAV küldött már utólag ilyen esetben felszólítást, hogy a nyilvántartása szerint eltérnek a bejelentett adatok.
(2024-ben 2.668.000 Ft-ig számlázhatsz adómentesen, ha a 40%-os költseghányadba tartozol a tevékenyseged alapján.)

1 pont pont pont

Bocsánat, hogy beleszólok!!!!
Csak a szüneteltetés esetében szűnt meg szerintem az arányosítás!!!
Ha valaki főállásból átmegy mellékbe, vagy mellékből, tanulói jogviszonyból átkerül főállásba, akkor VAN arányosítás!

0 pont pont pont


Az alábbi tájékoztatást megosztom azokkal is, akik nincsenek tisztában a rendeletekkel csak beszólnak.

A vizsgaidőszakot követően minden évben nem kevés egyetemi hallgató dönt úgy, hogy szünetelteti, megszakítja, esetleg abbahagyja vagy esti, illetve levelező tagozaton folytatja tanulmányait. E döntés – minden egyéb következmény mellett – közvetlenül befolyásolja a (volt) hallgató jogállását is.

AZ EGYÉNI ÉS TÁRSAS VÁLLALKOZÓ ESETÉBEN A MINIMÁLIS ADÓ-és JÁRULÉKFIZETÉSI MENTESSÉG CSAK A TANULMÁNYOK TÉNYLEGES FOLYTATÁSA ALATT ÁLL FENN!

A Tbj. 31. paragrafus (4) bekezdés b) pontja alapján mentesül a minimális járulékfizetési kötelezettség alól az az egyéni vagy társas vállalkozó, aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben NAPPALI rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat. Az e körbe tartozó vállalkozóknak a havi minimális szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség alól a Szocho. 9. paragrafusának (5) bekezdése ad mentességet.

Tbj. végrehajtását segítő 195/1997. kormányrendelet 4. szakaszának (6) bekezdése pontosan meghatározza, hogy az a diák tartozik a kedvezményezettek közé, aki NAPPALI rendszerű oktatás keretében
a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti tanulói jogviszonnyal rendelkezik,
a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti nem szünetelő (aktív) hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, vagy
a fent említett jogviszonya megszűnését követően diákigazolványra jogosult, a diákigazolványra való jogosultsága lejártáig.

Tbj. 16/A szakasza ad eligazítás, miszerint az egészségügyi szolgáltatás a jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig illeti meg az érintetteket, ideértve a tanulói, hallgatói jogviszony szünetelésének időtartamát is.
Az egyéni és társas vállalkozó esetében a minimális adó-és járulékfizetési mentesség viszont csak a tanulmányok tényleges folytatás alatt áll fenn.
Tehát, ha a NAPPALI tagozatos egyetemi hallgatói jogviszony megszűnik, vagy a hallgató szünetelteti a tanulmányait, AZONNAL FELÉLED A MINIMÁLIS KÖTELEZETTSÉG amit nem törthónapra számolunk.

Könyvelő irodánk az RLB Bérszámfejtő programban végzi a bérszámfejtést, így ha igazoltan jogviszonyváltozás történik azt leköveti a törvényeknek megfelelően.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ