5%-os ÁFA érvényesítése generálkivitelezésnél

Tisztelt szakértő! Arra keresem a választ, hogy 2024 júniusában kiadott építési engedéllyel rendelkező generálkivitelezői (emelt szerkezetkész állapot) építkezésnél érvényesíthető-e az 5%-os áfa? Ha igen, anyag és munkadíj estén is? Bármilyen anyagra, munkadíjra vonatkozik? A vállalkozónak a számlát minden esetben 5%-kal kell kiállítani?
Köszönöm segítő válaszát!

1 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Kérdező!

Az 5%-os áfa érvényesítésének feltételeit a lakóingatlanok építésére vonatkozó szabályok határozzák meg, amelyek a következők:

5%-os áfa alkalmazhatósága: Az 5%-os kedvezményes áfa abban az esetben alkalmazható, ha a lakóingatlan megfelel a következő feltételeknek:

Új építésű lakóingatlanról van szó, amelynek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert (társasházi lakás esetén), illetve 300 négyzetmétert (önálló családi ház esetén).
Az építkezéshez 2024 júniusában kiadott építési engedély esetén az ingatlan átadása (végleges használatbavételi engedély) 2024. december 31-ig kell, hogy megtörténjen.
Anyag- és munkadíj esetén: Az 5%-os áfa kedvezmény mind az anyagokra, mind a munkadíjra vonatkozik, ha az építési szolgáltatásról van szó, amely új lakóingatlan létrehozásához kapcsolódik. Tehát minden, az építkezéssel összefüggő anyagra és munkadíjra vonatkozhat.

Számlázás: A generálkivitelezőnek 5%-os áfával kell kiállítani a számlát, ha az építési szolgáltatás megfelel a fenti feltételeknek. Fontos, hogy a vállalkozónak minden esetben fel kell tüntetnie a megfelelő áfa mértékét, és az áfa-kedvezmény csak az új lakóingatlanokra érvényesíthető, az általános építkezési munkálatokra nem.

Érdemes az építési szerződés megkötésekor egyértelműen rögzíteni, hogy az 5%-os áfa alkalmazható, és a számlázás is ennek megfelelően történjen.

Üdvözlettel: Krisztina

0 pont pont pont

Kedves Krisztina!
Köszönöm válaszát! Sajnos a leírtakból nem minden egyértelmű számomra. Jelenleg szerkezetkész állapotig készült a ház és mindig 5 % os áfával számlázott a vállalkozó, aki egyébként is csak emelt szerkezetkész állapotig vállalta a munkát. Ez miért függ össze, azzal, hogy mikor lesz kész a ház?
Tudná valami jogszabályi háttérrel alátámasztani ezeket az állításokat. Tudtommal a kormány 2024 decemberéig hosszabbította meg az áfa törvényt.

0 pont pont pont

Ingatlanokkal kapcsolatos áfa szabályok egyes változásai
Wolters Kluwer Hungary

https://www.youtube.com/watch?v=Efy0NHqgfAs

Dr.Kovács Ferenc Okleveles szakértő ado.hu szakmai videosorozatból

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ