Korrepetálás, magántanár, különóra

Szuper napot mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni, hogy mi kell ahhoz, hogy számlát adhassak korrepetálásról vagy különóráról? Végezhetek-e ilyen tevékenységet hivatalosan főiskolai vagy egyetemi végzettség nélkül? Nemrég érettségiztem és a suliban alsóbb osztályokban lévőknek heti 10 max. 20 órát tartanék felkészítő korrepetáló órákat, ha lehet, de ugye nincs semmi diplomám vagy bármi papír. Így bejelenthetem és adózhatok, vagy ezt csak diplomával lehet, és nem is szabadna különórát tartanom senkinek?
Köszönöm szépen!
Csanád

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!
Többféle adózási lehetőség közül lehet választani. A számlaképességnek semmi akadálya nincs, azonban tanári tevékenységet, csak tanári végzettség birtokában lehet végezni, bár vannak egyetemisták is akik tanítanak. A NAV nem vizsgálja a tevékenység végzésére való jogosultságot, csak a kiszámlázott szolgáltatás után történő közterhek megfizetését. Önnek kell eldöntenie, hogy a tevékenységhez van-e megfelelő végzettsége és engedélye. Persze biztos vagyok benne, hogy valamilyen "egyéb" kategória található ezen szolgáltatásra, ami alapján tudna számlázni. Sokan végeznek Önhöz hasonló tevékenységet. Kérem nézze meg a OTVJ-t. Esetleg okmányirodában is kérdezzen rá, hiszen az ő programjuk minden egyes kódhoz ír értelmezést, hogy mihez, milyen végzettség, illetve engedély szükséges! Küldök egy honlapot, itt Ön is tájékozódhat.
http://www.ksh.hu/ovtj_menu

1 pont pont pont

Kedves Csanád!

Először vegyük számításba egy lehetséges vállalkozás főbb kérdéseit:
1. Ön nem nyilatkozott arról, hogy jelenleg van-e valamilyen biztosítással járó jogviszonya akár munkaviszony, akár nappali tagozatos hallgatói jogviszony. Alapvetően ez befolyásolja a járulékfizetési kötelezettséget avagy mentességet. A fizetési kötelezettségek pedig meghatározzák azt, hogy egyáltalán érdemes-e erre a tevékenységre vállalkozást indítani?
2. Cég alapításához tőkére van szükség, és a cég működését nem lehet szüneteltetni ha mégsem kívánja tovább folytatni a tevékenységet hosszútávon, ezért az egyéni vállalkozói tevékenységet kell elsősorban szem előtt tartani az Ön esetében. A fenti válasszal ellentétben megjegyezném, hogy az adóhatóság ugyan nem nézi, hogy adott tevékenységhez van-e Önnek megfelelő végzettsége, de egyéni vállalkozói tevékenység esetén az illetéke kormányablak ellenőrzi a bejelentett adatok jogosságát és a tevékenységhez szükséges végzettségeket. Egyéni vállalkozóként választható azonban egy tevékenységi kör: a 855912 számú ÖVTJ jegyzékben szereplő házi korrepetálás, melyhez szakképzettség nem szükséges.

Én javasolnék megfontolni egy vállalkozási kockázatoktól mentes adórendszeren kívüli megoldást, mely mindössze havi 1000 Ft-jába kerül annak a családnak, akinél Ön korrepetálást végez. Ezt a lehetőséget úgy hívják, hogy háztartási munka. Ugyanúgy, mint egy bejárónőre vagy kertészre, házi oktatásra is alkalmazható.
Adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásnak minősül a természetes személyek között háztartási munkára létesített jogviszony. A szabályokról a NAV 47. számú információs füzete ad részletes és érthető leírást: http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz/2016
Bár a 2017 évi füzetet még nem tették közzé, a szabályokban nem történt változás 2016-hoz képest, egyedül a nyomtatvány (16T1043H) változott 17T1043H jelűre.
Nézzük az alapvető tudnivalókat:
Háztartási munka: a kizárólag a természetes személy és háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítását szolgáló következő tevékenységek: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.
Háztartási alkalmazott foglalkoztatása esetén a foglalkoztató a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (a továbbiakban: NAV) havonta vagy több hónapra előre a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni a következő adatokat:
- a foglalkoztató adóazonosító jelét,
- a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét,
- a tényleges foglalkoztatás kezdő napját.

A foglalkoztatót az adóhatósági nyilvántartásba vétel, regisztráció céljából teljesített bejelentéssel érintett háztartási alkalmazottanként havonta 1000 forint összegű regisztrációs díjfizetési kötelezettség terheli. A regisztrációs díj összege független attól, hogy az adott hónapon belül hány napon történt a foglalkoztatás.

A regisztrációs díj megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogosultságot nem keletkeztet, és a háztartási munkára alkalmazott személy a Tbj.1 vonatkozásában nem minősül biztosítottnak. E jogcímen tehát egészségügyi szolgáltatásra jogosultnak sem minősül a háztartási alkalmazott.
Az adórendszeren kívüli keresettel összefüggésben bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli, így adó és járulékfizetési kötelezettséggel sem jár a havi 1000 Ft regisztrációs díjon felül.
A foglalkoztató 100 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, amennyiben a bejelentési, és regisztrációs díjfizetési kötelezettségének teljesítését elmulasztja. Önt ily módon semmilyen kötelezettség nem terheli.

Összegzésképpen: nem javaslom, hogy erre a tevékenységre vállalkozást alapítson, de természetesen van rá lehetőség.

További kérdés esetén elérhetőségeimet megtalálja a www.oreghegyiadogaleria.hu weboldalon.

Bodnárné Pigler Éva
Öreghegyi Adógaléria Kft

1 pont pont pont

Köszönöm szépen nagyon nagyon nagyon!!!!

1 pont pont pont

Kedves Csanád!

Egyet értek az előttem szólóval, azonban fontolja meg az adószámos magánszemély intézményét. Ezen adózási kőrben Ön számlaképes lesz és amennyiben nem kifizetőnek számláz, csak a kibocsátott számlája után kell adóznia és nem keletkezik bevételi korlát. Fontos megjegyezni, hogy tevékenysége nem lehet folyamatos, tehát csak megszakításokkal végezhető. Adó és egészségügyi hozzájárulási fizetési kötelezettsége viszonylag nem nagyon megterhelő. Élhet részletes költségelszámolással vagy diktált költséghányaddal. Szerintem oktatói munka esetén célszerűbb diktált költséghányaddal élnie. Ez azt jelenti, hogy bevételét 10 %-os költséggel csökkenti és az így kapott összeg az Szja. előleg és az egészségügyi hozzájárulás alapja. Ezen összeget kell megfizetni a NAV részére tárgynegyedévet követő hónapban. Összességben talán ez lenne a legtanácsosabb Önnek. A vállalkozás nyitását én sem javasolnám Önnek, bár hozzá kell tennem, ha tevékenysége rendszeressé válik, valamint abban az esetben ha elér egy olyan árbevételt, amely mellett a közterhek megfizetését is figyelembe véve nyereségessé válik elkerülhetetlen lesz.
Amennyiben bemegy a NAV-ba fognak segíteni Önnek kitölteni az adószám megváltásához szükséges T101 számú nyomtatványt. Ha tevékenységéből éves szinten 8 millió forintnál több bevétele nem származik, javaslom az alanyi áfamentességi kategóriát választani.
Bízom benne sikerült segítenem!
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ