Fordított áfás vállalkozó Ausztriába számlázna

Fordított áfás vállalkozó itthon veszi meg a vasanyagot, a kész munka Ausztriába kerül, oda kerül kiszámlázásra. Hogy adózik?

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Kiliti Mónika!

Nem a vállalkozó fordított ÁFA-s, hanem a vasanyag beszerzés. Ennek alapján a vasanyag vásárlása során a beszerzést terhelő előzetes ÁFA felszámítására a vevő (a vállalkozó kötelezett), amennyiben ÁFA alany. A felszámított ÁFA levonásba helyezésre is van lehetősége, ha olyan tevékenységhez hasznosítja azt ami levonásra jogosítja őt.

A kérdése alapján vélhetőleg valamilyen építési szerelési tevékenység végzéséről van szó Ausztriában. A nyújtott szolgáltatás áfa szerinti teljesítési helye a vevő státuszától függően határozható meg.

Amennyiben a vevő is adóalany Ausztriában, a szolgáltatás teljesítési helye Ausztria. Ekkor a vállalkozónak EU-s adószámot kell kérnie, és amennyiben a vevőnek is van, közösségen belüli szolgáltatásnyújtás történik. A vállalkozó 0 ÁFA felszámítása mellett fordított ÁFA-s számlát készít, de ÁFA levonási joga van a beszerzései tekintetében.

Amennyiben a vevő nem ÁFA alany saját országában, - a vállalkozó EU-s adószámától függetlenül a szolgáltatás teljesítési helye - a vállalkozó illetékességi helye (vagyis Magyarország.) Ebben az esetben ÁFA-s számlát állít ki, és beszerzései tekintetében szintén van levonási joga.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ