Költség csökkentő vagy bevétel növelő

Korábbi években fizettünk illetéket a Törvényszéknek. Idén visszautalták. A visszakapott összeget költség csökkenő tételként, vagy egyéb bevétel növekedéseként kell kezelni? A számviteli törvényben nem találok dedikáltan ilyen címkét.

0 pont pont pont

2 válasz

Szerintem :) Amikor az illetéket kinyomták, akkor a végzésben benne volt, hogy előleg. pl. szakértői vélemény megelőlegezésére, vagy akármire. Én függő számlára tettem volna, a per/eljárás végéig. Majd a végső ítélet függvényében került volna ktsgre vagy visszakaptuk volna. De mert ezek szerint ktsgre tettétek, a megoldás az összeg nagyságától függ. Számviteli politikában kiüti a felső mértéket? Mert akkor 3 oszlopos mérleg, önell és a vele járó nyalánkságok. Ha nem, akkor - én - költség csökkentőre tenném, hiszen ne fizessek már adót azért, ami tuti, hogy nem bevétel.

0 pont pont pont

Sajnos nem az határozza meg, hogy egy ilyen tétel egyéb bevétel, vagy ktg-csökkentő, hogy ezzel elkerüljük az adófizetést. Abban egyet értek, hogy lehet ktg-csökkentő is, akár, de nem azért, hogy ne fizessünk miatta adót. Ám, ha az egyéb ktg-eken (53-as szla osztály) belül a hatósági díjak emiatt követel egyenleget mutatnának, akkor szerintem egyéb bevétel is lehetne. Ezt számviteli levelekben olvastam, ahol egy szakértő adta ezt a választ.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ