Adózás

Nyugdíjasként 4 órás bejelentett munkahelyen fogok dolgozni, ahol kapok 30 Ft/km hozzájárulást, mert autóval járok munkába. Ez adómentes juttatás vagy ezután is kell adóznom 15%-ot?

Köszönöm szépen!
Mocselini József

0 pont pont pont

1 válasz

Főszabály alapján az Szja tv 25.§ összevont adólapba tartozó, nem önálló tevékenységből származó jövedelem- többek között -a költségtérítés (munkába járás költsége, napidíj) címén kapott összeg, az üzemanyag-megtakarítás összege.

Azonban a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál NEM KELL FIGYELEMBE venni azt a bevételt, amelyet a munkába járás esetén költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is)
1. a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó vagy tartózkodási hely között és/vagy
2. hazautazásra a munkahely és lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 30 Ft értékben kap a magánszemély.

Ha a munkába járás költsége címen történő juttatás előzőekben hivatkozottak szerinti mértékben történik, akkor a juttatás NEM MINŐSÜL ÖSSZEVONT ADÓALAPBA TARTOZÓ nem önálló tevékenységből származó -Tbj.szerinti járulékalapot képező -jövedelemnek, ezért az nem képezi a kisvállalati adó alapját.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ