Szabadúszó adózása (munka külfüldön, adózás Magyarországon)

Tisztelt Könyvelők!
Jelenleg Olaszországban élek, de gyakran tartózkodom Magyarországon és egy máltai cégnek adok szabadúszóként szaktanácsadást. Eddig olasz számlát állítottam ki, de mivel egyre többet tartózkodom Magyarországon, ezentúl itt szeretnék egyéni vállalkozóként számlát kiállítani és adózni. A kérdés: Mi az egyéni vállalkozás alapításának a módja és mennyi adót kell fizetni (még sosem adóztam Magyarországon)?
Köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Enikő!
Egyéni vállalkozást indíthat elektronikusan a www.nyilvantarto.hu oldalon található webes ügysegéd segítségével, ehhez ügyfélkapu hozzáférés szükséges. Ügyfélkapu regisztrációt indíthat személyesen az okmányirodákban. További segítséget a www.magyarorszag.hu oldalon talál.
A vállalkozás elindítható személyesen a kormányablakokban is. Egyéni vállalkozással kapcsolatos kérdésekben részletesen tájékozódhat a http://www.nyilvantarto.hu/hu/evig_megkezdes oldalon. Mind az ügyfélkapu regisztráció, mind az egyéni vállalkozás alapítása ingyenes. Az adózást mindenképpen beszélje meg könyvelővel, még az alapítás előtt, hiszen többféle adózási mód közül lehet választani és az ÁFA-ról is dönteni kell.
Általánosságban elmondható: egyéni vállalkozóknak a legkedvezőbb adózási mód a KATA (Kisadózó vállalkozások tételes adója). Ekkor főállású KATA-sként havi 50.000.- forint a fizetendő adó, nem főfoglalkozásúként - nyugdíjas, legalább heti 36 órát elérő biztosítási jogviszony esetén - pedig havi 25.000.- forint a fizetendő adó. E mellett iparűzési adót is kell fizetni, itt is van választási lehetőség az adó alapjának megállapításakor.
Üdvözlettel: W. Katalin

1 pont pont pont

Köszönöm szépen!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ