Mobiltelefon beszerzési árának elszámolása költségként

36 órás munkaviszony mellett egyéni vállalkozó vagyok, tételes költségelszámolással (havi 100 eFt).
A kérdésem az lenne, hogy a vásárolt mobiltelefonomat elszámolhatom költségként?
Ha igen, teljesen, vagy csak részben? Köszönöm a válaszukat!

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Bognár László úr!

Az szja trv. szerint adózó egyéni vállalkozó költségelszámolásáról az szja trv. 11. melléklete rendelkezik. A benne foglaltak szerint a kizárólag üzleti célt szolgáló tárgyi eszközök beszerzési/előállítási költségét a vállalkozó 100 e Ft egyedi érték alatt a beszerzés évében egy összegben, ezen érték felett időarányosan, jellemzően 3 év alatt (33%/év) értékcsökkenés formájában számolhatja el.

A nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök után a beszerzés évében átalányamortizáció érvényesíthető ( több eszköz esetén összevontan a bevétel 1 %-ig, maximum az eszköz(ök) egyedi értékének 50%-ig). A trv. nevesítve csak a személygépkocsit jelöli meg nem kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközként.

Fentiek alapján Önnek kell minősítenie a telefont. Definició: "Kizárólag üzemi célt szolgálnak azok a tárgyi eszközök, amelyeket a magánszemély önálló tevékenységével kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják."

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ