Adókedvezmény

Tisztelt Könyvelők,

Az alábbi problémámban szeretném a segítségüket kérni:
Az idei évben új cégnél kezdtem a munkavállalói viszonyom, illetve magánéleti változásaim is történtek. Jelenleg 3 hozzám bejelentett gyermek hivatalos gyámja vagyok (2 saját, 1 nevelt), akik lakcímileg is hozzám tartoznak. Hivatalosan a "feleségemmel" ketten vesszük igénybe a családi adókedvezményt, mégpedig fele-fele arányban (99.000 / 2 = 49.500 / fő havonta). Januárban sajnos késve tudtam csak feladni a hivatalos papírt a munkáltató felé, így csak a februári hónaptól tudtam érvényesíteni az adókedvezményt. A probléma sajnos az, ahogy észreveszem a fizetésem alapján, illetve a bérpapírom alapján is, hogy mintha nem érvényesülne a fizetésemen az adókedvezményem. A bérpapíron fel van tüntetve a megigényelt összeg, viszont mint "halm.adóal.cs"-ként van feltüntetve és a fizetésemet akárhogyan is számolom, sehogyan sem jön ki az, amit hivatalosan is keresnem kellene az adókedvezménnyel együttesen.
Illetve március hónapban sajnos egészségügyi problémák miatt csupán 9 napot tudtam dolgozni a 19-ből, a táppénzes papíromat sajnos később tudtam beküldeni a munkáltató felé, így csak utólagosan kaptam meg az emiatt a kiesett béremet. Hó közi utalásban megkaptam az "igazolatlan" részt, viszont ez számomra csak 21.500 Ft-os utalást jelentett.
Szerződés szerinti bérem: br. 252.500 Ft
A segítségüket abban kérném, hogy mi lehet a gond, hol csúszik el a történet, ha szükséges visszamenőlegesen mindegyik bérpapírt (2024) el tudom küldeni a segítség reményében.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel,
Márk

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Márk! A családi kedvezmény az egy adóalapi kedvezmény és nem egy adókedvezmény. Tehát ne az adóban keresse a ennek érvényesülését, hanem az adóalapban. Ezt úgy kell értenie, hogy amikor az adót (adóelőleget) határozzák meg az ehhez kapcsolódó adóalapot csökkentik a SzJA tv-ben meghatározott + a nyilatkozatában lenyilatkozott kedvezménnyel és az így számolt különbözetet szorozzák meg az adókulccsal. A kedvezmény neve családi kedvezmény és nem családi adókedvezmény, pont az előbbi oknál fogva. Azon gyerekek után jár, akik után családi pótlékra jogosult. Persze, van/lehet jelentősége, hogy egy háztartásba élnek-e, vagy sem, de a családi pótlékra való jogosultság az elsődleges szempont. A szerződés szerinti bérösszege alapján feltehetően nem teljes munkaidőben dolgozik. Ugyanis, ha teljes munkaidőben dolgozna, akkor legalább 266.800 Ft bruttó bére kellene legyen. Az Ön esetében az adószámítás a következőképpen alakulhat: 252.500-ból levonjuk a 49.500 megosztásnál figyelembe vehető családi kedv. összegét és a maradék 203.000 Ft-ot szorozzuk 15% Szja kulccsal, ami azt jelenti, hogy amennyiben egy hónapban nincs kieső ideje (pl. betegszabadság, táppénz), akkor Önnek az egyhavi számított SzJA-előleg összege 203.000*15%=30.450 Ft. Viszont nem kell elkeserednie, a nem érvényesített kedvezményt nem bukta el teljesen, majd a 2024-es SzJA bevallás beadásával ezt visszaigényelheti. Tekintse megtakarításnak. A pohár félig tele van és nem félig üres.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ