Gázolaj jövedéki adó visszaigénylés

Üdvözletem!

Őstermelőként bérművelési formában műveltetek egy földterületet. A teljes gazdasági évre vonatkozó összes gépi munkát ugyanaz a vállalkozó végzi. Jelenthet-e valamilyen problémát, ha a felmerülő beművelési költségekről a vállalkozó a gazdasági év végén egyetlen számlát állít ki, amelyben külön-külön tételesen felsorolja az év közben végzett egyes munkafolyamatokat. Alkalmas-e egy ilyen számla a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésre, ha az összes megfelelő munkafolyamatnál a törvényeknek megfelelően elkülönítetten szerepel a tényleges gázolaj-felhasználás mennyisége és összege?

Zoltán

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Kérdező!

Ha jól értem, akkor egy vállalkozó számlát állít ki egy másik gazdasági tevékenységet végző entitásnak (őstermelőnek) az elvégzett szolgáltatásokról (gépi munkákról ). A kérdés pedig igazából az, hogy a vállalkozó a szolgáltatásairól állíthat-e ki év végén egy db számlát. A válasz egyrészt az ÁFA-tv-ben található, a számalkiállítás szabályairól, a másik a két fél között kötött szerződésről. Javaslat: egyrészt a vállalkozó könyvelője döntse el, hogy az ügyfele szolgáltatása az ÁFA-tv alapján hogyan kell kiállítsa a számláit, másrészt mindkét fél vegye figyelembe, hogy a köztük levő szerződésben milyen teljesítési dátumban állapodtak meg, illetve a felek közötti elszámolási időszak mennyi: 1 hó, 1 n.év, vagy egy év.

A gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséhez javaslom elolvasni a köv. NAV információs füzetet: 83. A jövedéki adó visszaigénylésének szabályai 2024.02.07-i dátummal közzétéve. Illetve figyelembe kell venni azt is, hogy évközben módosult a visszaigényelhető adó mértéke is.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ