Ingatlanforgalmazás

Sziasztok! Ha egy cég használt ingatlan forgalmazásával foglalkozik, hogyan könyvelem az ingatlan felújításának költségeit?
Előre is köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

1 válasz

Ha egy az egyben ugyanazt adja el, amit vett, csak felújítja, akkor áruként tartjuk nyilván és a rejte végzett munkálatok(festés, márolás, parketta polírozás, csempék pózlésa, stb) az áru értékét növelik. A felújítás keretében – a más vállalkozások által – elvégzett munkák számlázott értékével az áruk között kimutatott épület értékét kell növelni. Ha azonban az a cég saját vállalkozásban végzi el a felújítást, akkor a felújítás keretében elvégzett munkák közvetlen önköltségét – mint a saját tevékenység termékét – befejezetlen termelésként kell a készletek között kimutatnia mindaddig, amíg az épület értékesítésére sor nem kerül.

Ha a hivatkozott felújítás során az épületet bővítik, átalakítják, és így már nemcsakfelújítást végeznek, akkor a vásárolt épületet nem lehet az áruk között kimutatni, hiszen nem változatlan formában történik majd az értékesítés, más vásárolt készletként (pl. anyagként) kell állományba venni, majd az elvégzett munkák megkezdésekor azt anyagköltségként kell elszámolni. A javítási, bővítési, átalakítási munkák számlázott, illetve közvetlenül felmerült költségeit elsődlegesen az 5. számlaosztályban kell elszámolni, majd a munkálatok befejezésekor mint saját termelésű készletet (befejezetlen termelést) – készletre kell venni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ