Örökölt ingatlan eladása

Üdvözlöm!
Egy testvérpár megörökölt egy ingatlant. Az egyik szülő 2022-ben hunyt el, a másik 2023-ban. Először 22 millióra becsülték az ingatlant, majd 20-ra. Tervben van az, hogy az egyik testvér a másiknak ajándékozza az ő részét. Abban az esetben, ha az a testvér, aki 1/1 hányadban tulajdonos lesz, eladná az ingatlant pl. a jelenlegi becsérték (20 m) szerinti áron, mekkora szja-t kellene fizetnie?
Köszönöm szépen!

0 pont pont pont

1 válasz

Ajándékozás esetében nem releváns érték, hogy mennyiért szerezte az ingatlant értékesítő. Ebben az esetben az eladási árat kell venni, és annak a 25%-a lesz a jövedelem, más kedvezményt nem lehet figyelembevenni, csak az évek számának %-át.
Tehát ha most 2024-ben ajándékozza egyik testvér a másiknak, és még idén eladja, akkor lehet sokba fog kerülni.
Ezt könyvelővel számolják át, hogyan lenne jobb, lehet, nem biztos, nem számolok most utána jobb lenne, ha ketten adnák el.

Könyvelőként, adótanácsadóként már csináltam ilyet, de most május végéig szerintem minden könyvelő levegő után kapkod, utána szívesen számolok.... ;)

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ