EV egyszerűsített foglalkoztatása

T. Könyvelő(k)!

A kérdésem az lenne, hogy egy egyéni vállalkozó, amikor beindít egy vállalkozást, azonnal foglalkoztathat-e egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazottat (nyilván annak a szabályainak megfelelve)? Úgy értem, ha még nincs elegendő forgalma vagy minimális sem. Erre van valamilyen szabály, hogy milyen forgalmú (vagy éppen nulla) vállalkozás foglalkoztathat alkalmi munkavállalót? Azért is kérdem, mert az elején nagyon kevés forgalom/bevétel lenne csak, de abban lenne segítségem. Nagyon köszönöm.

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Róbert!
Egyéni vállalkozóként a 266.800 Ft/hó minimálbérre eső járulékokat minden hónap 12-ig a NAV-ba el kell utalnod, ha van bevételed, ha nincs.
Ha ezen felül még foglalkoztatsz EFO-ban valakit és fizeted ott is az EFO-t ahogy írtad a csekély bevétel mellett, ez azt jelenti, hogy a magán pénzügyi tartalékaidból finanszírozod meg az induló vállalkozásod.
Minimálbér 266 800 Ft/hó TB 49.358 Ft Szocho 39.020 Ft és SZJA 40.020 Ft az EFO napidíj 2.700 Ft/nap és a mentesített keretösszeg 15.951 Ft/nap a felette lévő kifizetésre +15% szja.

0 pont pont pont

A választ köszönöm. De egyik kérdésemre sem kaptam választ. Ezek voltak:
1. Azonnal foglalkoztathat-e egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazottat egy induló vállalkozás?
2. Van valamilyen szabály, hogy milyen forgalmú (vagy éppen nulla) vállalkozás foglalkoztathat alkalmi munkavállalót?

Amúgy azt nem írtam kirészletezve, de teljes állásban dolgozom valahol, és emellett tervezném, általányadós formában (6 M alatt).

A válasz végét nem értem teljesen. Napidíj amit az alkalmi munkavállalónak fizetek, vagy őutána a NAV-nak? Mi az a mentesített keretösszeg? Mivel, most indítok vállalkozást, annak ellenére, hogy utána néztem, a fogalmi eszköztáram az elején tart. Köszönöm. Emelett, ebben a formában, mennyi lenne ennek a könyvelési díja, és abban pontosan mi lenne benne?

Kedves Róbert!

Azonnal foglalkoztathat egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazottat, maximum 1főt. A munkavállalók száma alapján határozza meg a törvény, hogy hány főt alkalmazhat így, ha nulla alkalmazottja van, akkor 1főt.
Az egyszerűsített foglalkoztatást az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szabályozza.
Meghatározott, hogy legalább a minimálbér 85%-t kell kifizetni a EFO-t alkalmazottnak, meghatározott a heti, havi, és éves foglalkoztatottság napokban. Illetve az is, hogy mennyi a napi maximum (minimálbér, vagy garantált bérminimum 130%-a), amit fizethet az így foglalkoztatottnak. Ez az összeg a minimálbérrel számolva 15 951 ft, ez alatt Önnek a napi közterhet kell megfizetnie, és ez kiváltja az szja-t, tb-t, szochó-t. Ezen összegig a foglalkoztatottnak sem kell szja-t fizetnie és bevallania sem.

Az alábbi információs füzetet ajánlom nézze át, ebben minden részlet benne van.

https://nav.gov.hu/pfile/file?path=/ugyfeliranytu/nezzen-utana/inf_fuz/informacios-fuzetek---2024/46.-Az-egyszerusitett-foglalkoztatas-2024.-01.-24.

Szép napot kívánok!
Kadenszkiné Drajkó Mónika


1 pont pont pont

Kedves Kadenszkiné Drajkó Mónika!

Válaszát nagyon köszönöm! Az említett kis füzetkét is, meg más egyebeket korábban már beszereztem, abban nem voltak benne amiket kérdeztem. Még annyit akkor kérdeznék, mert ez sincs benne, hogy a vállalkozásomnak az EFO-s foglalkoztatáshoz szükséges e bármilyen forgalmat produkálnia? Pontosabban úgy értem ezt, ha kizárólag az EFO-s munkavállaló generálna bevételt, én nem. Ez egy kezdeti áthidaló megoldás lenne csak, forgalom növekedés esetén az egész konstrukciót megváltoztatnám, nyilván a TV általi keretek és időkorlátok között. Ha könyvelőre biznám mindezt (pl. az EFO alkalmankénti NAV lejelentését, havi kötelező bevallását annak stb, amit lehet persze), az havi szinten mennyi könyvelési díjjal járna? Köszönöm előre is válaszát!

Kedves Róbert!
Nincs akadálya, hogy az EFO-s alkalmazott generálja a bevételt, és nincs bevételi minimum sem arra vonatkozóan, hogy EFO-s alkalmazottat foglalkoztasson. A foglalkoztatottak létszáma határozza meg, hogy mennyi EFO alkalmazottja lehet.
Kérem ajánlatért írjon rám a profilomban levő email címemre.
Köszönettel! Szép napot!
Mónika

1 pont pont pont

Kedves Kadenszkiné Drajkó Mónika!
Köszönöm!
Róbert

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ