E.V. szüneteltetés / megszüntetés

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Férjem taxis és nem tett eleget a nyugtaadási kötelezettségének, amit elismert, megkapta a határozatot, be is fizette a NAV büntetést.
Így már nem lehet átalányadós.
Kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig nem lehet átalányadós?
Úgy olvastuk, amennyiben szünetelteti a vállalkozását, úgy a NAV büntetése 5 évig nem avul el, így nem tud újra - mondjuk 1 év múlva - átalányadós lenni, viszont, ha megszünteti az egyéni vállalkozását, úgy akár már 1 év múlva is tud újra vállalkozni, egy új adószámmal.
Ez így Önök szerint megfelelő?
Köszönettel,
T. Beáta

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Beáta !
Ha a férjének megszűnt az átalányadó választásának a jogosultsága az adott évben és az azt követő 4 évben nem választhatja újra ezt az adózási formát. A KATA-t miért nem választhat?Egyéb esetben marad a tételes költségelszámlás.

1 pont pont pont

Kedves Beáta!

Nem derül ki kérdéséből, hogy KATA-s vagy átalányadózó volt a férje?
Ha KATA-ból tették ki, akkor nem lehet KATA-s idén+2025-ben egész évben, azaz legközelebb 2026. január 1-től lehet KATA-s. Átalányadózó lehetne idéntől, ha önként lép ki a KATA alól, DE ha már áttették VJSZA, azaz ktg elszámolású egyéni vállalkozónak, akkor 2025. január 1-től választhatja az átalányadózást.

Ha az átalányadózó egyéni vállalkozó megszünteti az átalányadózást vagy az arra való
jogosultsága megszűnik, a megszüntetés (megszűnés) évére és az azt követő 12 hónapra
ismételten átalányadózást nem választhat. Tehát ez azt jelenti, hogy ugyanaz a szabály, mint a KATA-nál, 2026. január 1-től lehet átalányadózó.

Az előző hozzászólásban szereplő 4 év tilalom a régi szabály, de a KATA nagy átalakításánál ez is változott. Kerestem, hogy ha büntetés miatt kerül ki az átalányadó alól, akkor fennáll-e a 4 év, de nem találtam erre vonatkozó leírást.

1 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!

Köszönöm szépen a válaszát!

Pontosítanék, a férjem egyéni vállalkozó, a kérdésem arra irányul, hogy egyéni vállalkozóként átalányadós volt, mikor lehet újra egyéni, átalányadós vállalkozó?
Meg kell-e szüntetni az egyéni vállalkozói, átalány adó státuszát, vagy elég szüneteltetni, hogy a büntetés után újra tudjon átalány adózó lenni, mint egyéni vállalkozó.
Erről olvastunk vhol, hogy ha szünetelteti, akkor a büntetés nem évül el 5 évig, viszont, ha megszünteti, úgy bizonyos időn belül tud újra e.v. lenni, minden szankció nélkül.
Itt most a KATA-ról abszolút nincs szó.

Nagyon szépen köszönöm az eddig megválaszolt levelet is!
Köszönöm szépen és várom szíves válaszukat!
Üdv.
Dévényi Bea

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ