Egyéni vállalkozó saját gépjármű használatához kapcsolódó költségelszámolása lehetséges?

Van egy bonyolultabb kérdésem: Apám nyugdíjas egyéni vállalkozó, kereskedő. Nincs jogosítványa. Az én nevemen lévő autóval szoktunk elmenni áruért. Azt olvastam, hogy közeli hozzátartozó tulajdonában lévő autó is saját tulajdonúnak számít. Ilyen esetben el lehet valahogy számolni költséget a szállításra/gépjárműre/üzemanyagra vonatkozóan? Cégautóadót nyilván nem akarunk fizetni.

Ha el lehet számolni, akkor mi alapján? Kell útnyilvántartást írni? Vagy csak egy Excelben vezetjük a kilométereket és a NAV-nál lévő üzemanyagárral számolunk?

0 pont pont pont

2 válasz

Ha jól tudom 500Km

0 pont pont pont

Kedves Dávid!

Kétféle elszámolás közül választhatnak.
1/A, Üzemanyag norma és NAV által közzétett üzemanyagár alapján, ùtnyilvántartás vezetése melett.
1/B, Számla alapján, de ez nem lehet nagyobb mennyiségben, mint az 1/A-ban elszámolható üzemanyag mennyiség,
Ekkor kell útnyílvántartàs ès cégautóasó fizetèsi kötelezettség is keletkezik. De lényegtelen, hogy a gèpkocsi saját tulajdonú-e.
2. 500 km havi átalány elszámolása: Ebben az esetben nincs cégautóadó-fizetési kötelezettség, de ezzel a módszerrel csakis a saját tulajdonú vagy a közeli hozzátartozó tulajdonát képező, illetve zárt végű lízingbe vett személygépkocsik esetén lehet élni. Nem kell útnyilvántartàs. 500km/ hó a fogyasztási norma ès a NAV üzemanyag ár alapján kerülhet elszámolásra. Plusz javítás fenntartási költsègre 15 ft/km szàmolhatò el.

Szép napot!
Kadenszkinè Drajkó Mónika

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm!
    2024.04.02. Dávid

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ