Miként kell adózni eseti bevétel után háztartásbeliként?

Háztartásbeli vagyok, azaz nincsen bejelentett állásom. Sem teljes, sem részmunkaidőben. Azonban ha időm engedi, szoktam kézműves termékeket készíteni magunknak, és olykor feltöltöm a róluk készített képet a közösségi médiára. Onnan több esetben is érkezett már olyan jellegű megkeresés, hogy készítenék-e megrendelésre nekik is valamit, illetve mennyibe kerülne.
Ha ilyen jellegű megrendelések teljesítésére adnám a fejem, milyen adózási formával éri meg élnem?

Köszönettel: Abigél

0 pont pont pont

1 válasz

A rendszeresség, a jövedelem szerzési cél a meghatározó.
Adószámos magánszemélyként , ideig - óráig, el lehet lenni, de ha rendszeressé válik , akkor igen nagy a veszélye ennek az adózási formának.
Az ideális - a NAVnak - ha minden hónapban megfizeti a mindenkori minimálbér utáni járulékokat, akkor is, ha nincs bevétele. Az meg nem kevés . 266800,- ft 18,5+13%-a, amíg nincs munkahelye. Ekkor átalányadós, vagy tételes adózást választhat, és ha lesz bevétele, akkor 15% szja-val is számolni kell.
Ha csak magánszemélyeknek adna el, akkor főállású KATA adózást választva, havi 50eFT-ba kerülne ez a "játék", de előnye lenne, hogy biztosított lenne, nem kérné a NAV a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami idén 11.300,- azaz akkor már csak 38.700FT-tal több lenne a terhe. Táppénz esetén kapna egy kis táppénzt, a nyögdíjas éveihez nőne a munkaviszonyban töltött évek száma.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ